settings icon
share icon
Întrebare

Există misoginism în Biblie? Ce este un misogin?

Răspuns


Un misogin e o persoană care urăște sau privește de sus femeile. Termenul de misoginism în general se referă la atitudini și comportamente care denigrează, insultă sau abuzează femeile pe baza genului lor. Exemple de misoginism ar fi tratarea femeilor ca fiind inferioare bărbaților din punct de vedere moral sau intelectual, permiterea abuzului femeilor sau referirea la femei prin folosirea unui limbaj plin de ură sau abuziv. Criticii creștinismului pretind uneori că în Biblie există misoginism, dar astfel de afirmații sunt contrazise atât de Scriptură, cât și de istorie.

Din nefericire, cei care caută să deconspire misoginismul din Biblie folosesc adesea aceeași abordare greșită ca aceia care caută să justifice misoginismul cu Biblia. Și fac acest lucru extrăgând versete din contextul lor direct, aplică forțat convențiile culturale moderne la culturile antice și neglijează punerea în valoare a mesajului general. Mai rău, ignoră efectul profund pozitiv pe care l-a avut creștinismul biblic pentru femeile din lumea întreagă.

Simpla luare în considerare a contextului elimină majoritatea reclamațiilor de misoginie din Biblie. Un exemplu perfect în acest sens e Efeseni 5.22-24, care spune că soțiile trebuie să se supună soților lor „ca Domnului”. Criticii și misoginii deopotrivă preferă să citeze aceste cuvinte – scoase din context – pentru a susține pretenția că Biblia ne învață că femeile trebuie să fie subjugate de bărbați. Însă chiar următoarele cuvinte le poruncesc bărbaților să-și iubească nevestele „cum a iubit și Cristos Biserica” (Efeseni 5.25) și să le iubească „ca pe trupurile lor”, asigurându-le cele de trebuință și purtându-le de grijă la fel cum a făcut Cristos pentru Biserica Lui (Efeseni 5.28-30). Având în vedere că Cristos a acționat ca un slujitor pentru ucenicii Lui (Ioan 13.5) și ne-a poruncit să facem același lucru (Ioan 13.13-16) – chiar sacrificându-Și viața pentru ei (Ioan 15.12-14) – e imposibil să justifici o interpretare misogină a textului din Efeseni 5.

Misoginismul e diametral opus învățăturilor Bibliei. Potrivit Scripturii, toți oamenii sunt absolut egali în ochii lui Dumnezeu, indiferent de gen, rasă și abilități (Galateni 3.28). Mai mult, femeile au fost tratate ca fiind persoane valoroase și respectate atât de către Cristos, cât și de către Biserica Primară. Isus a scăpat-o pe o femeie vinovată de acuzatorii ei (Ioan 8.9-11), a fost numit „Învățător” de către Maria și Marta (Ioan 11.28) și a învățat-o în mod deschis pe femeia de la fântână (Ioan 4.9-10), în ciuda presiunilor sociale. Biserica Primară nu numai că a atras urmași din categoria feminină (Fapte 8.12, 17.12), ci multe dintre ele au avut un rol foarte folositor în proclamarea Evangheliei (Filipeni 4.3).

În multe cazuri, Biblia a contracarat tratamentul cu adevărat misogin aplicat femeilor din vremurile antice, și efectele acestei concepții radicale despre lume sunt reflectate în istorie. Cei care critică Biblia pentru atitudinea ei față de femei trebuie să ia în considerare statutul femeilor în culturile păgâne din perioada Vechiului Testament, a Noului Testament și a Bisericii Primare. Chiar și în epoca noastră modernă, trebuie numai să compari statutul femeilor care trăiesc în națiunile cu o moștenire creștină cu cel al femeilor care trăiesc în națiuni fără această moștenire. La fel, trebuie să iei în considerare misoginismul înfiorător al industriilor cum e cea pornografică și cea a traficului sexual, ambele existând în direcție complet opusă poruncilor biblice.

Așa cum e în cazul multor altor chestiuni sociale, creștinismul biblic așează o temelie care duce inevitabil la idei precum valoarea, egalitatea și libertatea pentru femei. Etica înrădăcinată în conceptul creștin despre lume a dus la un nivel al egalității și al oportunităților pentru femei pe care culturile necreștine fie nu le-au oferit niciodată, fie le-au luat în considerare numai sub presiunea venită din partea culturilor cu un fundal creștin.

De asemenea, e important să observăm deosebirea dintre misoginismul descris și cel susținut. Cărțile istoriei pot prezenta în detaliu ororile Holocaustului și ale ciumei negre, dar nu vom considera că aceasta este o aprobare din partea editorului privitoare la Hitler sau la o boală epidemică. Cu siguranță există descrieri de misoginism în Biblie, dar aceste fapte sunt condamnate. Un exemplu este violul și uciderea concubinei din Judecătorii 19.25-29, un act atât de scandalos, încât a stârnit un război civil. Criticii Bibliei abia apucă să indice astfel de incidente, fără să menționeze că actul în discuție e descris și condamnat, nu încurajat.

La fel, trebuie făcută distincția între întrebările despre existența misoginismului în Biblie și situația în care bărbații au încercat sau nu să se folosească de Scriptură pentru a-și justifica prejudecățile. De asemenea, bărbații au încercat uneori să susțină misoginismul folosind știința, istoria și chiar legile naționale, chiar și atunci când astfel de interpretări sunt ridicole. Nici israeliții, nici Isus și nici Biserica Primară nu au dat dovadă de misoginism și cadrul etic biblic nu lasă loc pentru un astfel de lucru. În felul acesta, Biblia nu poate fi acuzată de misoginism sau folosită pentru a-l justifica. La drept vorbind, nevoia de a scoate versete din context și de a suci înțelesul lor arată exact opusul: pentru a pretinde existența misoginismului în Biblie, trebuie să separi pasajele de restul textului și chiar de creștinism în sine.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există misoginism în Biblie? Ce este un misogin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries