settings icon
share icon
Întrebare

Ce e Mișcarea Ploii Târzii?

Răspuns


Mișcarea Ploii Târzii e o influență din cadrul penticostalismului care ne învață că Domnul Își revarsă Duhul din nou, cum a fost la Cincizecime, și îi folosește pe credincioși să pregătească lumea pentru a doua Lui venire. Mișcarea Ploii Târzii e antidispensațională și amilenială și mulți lideri ai mișcării au adoptat învățături aberante.

Termenul „ploaia târzie" a fost folosit pentru prima dată timpuriu în istoria penticostalismului, când David Wesley Myland a scris o carte intitulată Later Rain Songs (Cântecele Ploii Târzii, n.tr.), în 1907. Trei ani mai târziu, Myland a scris The Latter Rain Convenant (Legământul Ploii Târzii, n.tr.), care este o apărare a penticostalismului, în general.

Numele vine din Ioel 2.23: „Și voi, copii ai Sionului, bucurați-vă și veseliți-vă în Domnul Dumnezeul vostru, căci El vă va da ploaie la vreme, vă va trimite ploaie timpurie și târzie, ca odinioară." Penticostalii au interpretat „ploaia" din acest verset ca fiind o revărsare a Duhului Sfânt. „Ploaia târzie" (revărsarea din vremea sfârșitului) va fi mai mare decât „ploaia timpurie".

În 1948, o „trezire" a izbucnit în Saskatchewan, Canada, și învățătura Mișcării Ploii Târzii s-a clarificat. Cei implicați în trezire au fost convinși că se aflau în pragul unei noi ere, în care Duhul Sfânt Își va demonstra puterea într-un mod mai măreț decât a văzut lumea vreodată. Nici chiar era apostolilor, au spus ei, nu a fost martora unei astfel de mișcări a Duhului Sfânt.

Învățătura Ploii Târzii e caracterizată de o hermeneutică foarte tipologică. Adică Biblia e interpretată într-o manieră simbolică, extrem de stilizată. Accentul se pune pe revelația extrabiblică, cum sunt profețiile personale, experiențele și îndrumările venite direct de la Dumnezeu. Doctrina Ploii Târzii include următoarele credințe:
• darurile Duhului Sfânt, inclusiv vorbirea în limbi, sunt primite prin punerea mâinilor
• creștinii pot ajunge posedați de demoni și au nevoie să fie eliberați
• Dumnezeu a restaurat toate slujbele lucrării Bisericii, inclusiv cele de apostol și profet
• vindecarea divină poate fi administrată prin punerea mâinilor
• lauda și închinarea Îl vor aduce pe Dumnezeu în prezența noastră
• femeile au un rol complet și egal de lucrare în Biserică
• liniile denominaționale vor fi distruse și, în zilele din urmă, Biserica se va unifica

• „ploaia târzie" va duce la îndeplinire lucrarea lui Dumnezeu; Biserica va fi victorioasă asupra lumii și va aduce Împărăția lui Cristos

Mulți „apostoli" din Mișcarea Ploii Târzii propovăduiesc doctrina „fiilor manifestați ai lui Dumnezeu". Aceasta e o doctrină eretică care spune că Biserica va ridica un grup special de „biruitori" care vor primi trupuri spirituale, devenind nemuritori.

E important de observat că Adunările lui Dumnezeu au considerat că Mișcarea Ploii Târzii conține erezie încă de la început. În 20 aprilie 1949, Adunările lui Dumnezeu au denunțat oficial învățătura Ploii Târzii, aproape rupând denominația în acest proces. Alte grupuri penticostale recunoscute au emis analize similare.

Astăzi, termenul „ploaie târzie" e rar folosit, dar teologia Ploii Târzii continuă să exercite influență. Multe ramuri ale mișcării carismatice aderă la învățătura Ploii Târzii. Mișcările moderne cum sunt trezirile din Brownsville/Pensacola, Toronto Blessing și fenomenul „râsul sfânt" sunt un rezultat direct al teologiei Ploii Târzii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e Mișcarea Ploii Târzii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries