settings icon
share icon
Întrebare

E mișcarea Cuvântul Credinței biblică?

Răspuns


Învățătura Cuvântului Credinței e incontestabil nebiblică. Nu e o denominație și nu are o organizare oficială sau ierarhie. În schimb, e o mișcare puternic influențată de un număr de pastori și învățători proeminenți cum sunt Kenneth Hagin, Benny Hinn, Kenneth Copeland, Paul și Jan Crouch și Fred Price.

Mișcarea Cuvântul Credinței s-a dezvoltat din mișcarea penticostală la sfârșitul secolului XX. Fondatorul ei a fost E.W. Kenyon, care a studiat învățăturile metafizice ale Gândirii Noi ale lui Phineas Quimby. Știința minții (de unde a originat „numește și revendică") a fost combinată cu penticostalismul, rezultând un amestec aparte de creștinism ortodox și misticism. Kenneth Hagin, în schimb, a studiat învățătura lui E.W. Kenyon și a făcut din mișcarea Cuvântul Credinței ceea ce este astăzi. Cu toate că învățăturile individuale variază de la complet eretice la complet ridicole, ceea ce urmează e o teologie de bază la care majoritatea învățătorilor Cuvântului Credinței se aliniază.

La baza mișcării Cuvântul Credinței stă încrederea în „forța credinței". Se crede că cuvintele pot fi folosite pentru a manipula forța credinței, și astfel într-adevăr să se creeze ceea ce vorbitorii cred că Scriptura promite (sănătate și prosperitate). Legile care se presupune că guvernează forța credinței se spune că operează independent de voia suverană a lui Dumnezeu și că Însuși Dumnezeu e supus acestor legi. Aceasta nu e decât idolatrie, făcând din credința noastră – și prin extensie din noi înșine – dumnezeu.

De aici, teologia mișcării se îndepărtează din ce în ce mai mult de Scriptură: afirmă că Dumnezeu a creat ființele umane literalmente după chipul Său fizic, ca mici dumnezei. Înainte de cădere, oamenii au avut potențialul să aducă prin rostire lucruri în ființă folosind forța credinței. După cădere, oamenii au luat natura lui Satan și și-au pierdut capacitatea de a chema lucrurile în existență. Pentru a corecta această situație, Isus Cristos a renunțat la divinitatea Lui și a devenit om, a murit spiritual, a luat natura lui Satan asupra Lui, S-a dus în iad, S-a născut din nou și a înviat din morți cu natura lui Dumnezeu. După aceea, Isus L-a trimis pe Duhul Sfânt să repete Întruparea în credincioși, astfel încât să poate deveni mici dumnezei, așa cum a intenționat inițial Dumnezeu.

Urmând progresia naturală a acestor lucruri, ca mici dumnezei, avem din nou capacitatea de a manipula forța credinței și să devenim prosperi în toate domeniile vieții. Boala, păcatul și eșecul sunt rezultatele lipsei de credință, și se remediază prin mărturisire – revendicând promisiunile lui Dumnezeu pentru noi. Pe scurt, mișcarea Cuvântul Credinței înalță omul la statut de Dumnezeu și-L reduce pe Dumnezeu la statut de om. Nu e nevoie să spunem, aceasta e o reprezentare falsă a ceea ce înseamnă de fapt creștinismul. În mod evident, învățăturile Cuvântului Credinței nu iau în considerare ceea ce se găsește în Scriptură. Revelația personală, nu Scriptura, e temelia principală, pentru a putea veni cu astfel de credințe absurde, aceasta find o dovadă în plus a naturii eretice a acestei mișcări.

Pentru a combate învățătura Cuvântului credinței, nu trebuie decât să citești Biblia. Numai Dumnezeu e Creator suveran al universului (Genesa 1.3, 1 Timotei 6.15) și nu are nevoie de credință – El este obiectul credinței (Marcu 11.22, Evrei 11.3). Dumnezeu este Duh și nu are trup fizic (Ioan 4.24). Omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu (Genesa 1.26-27, 9.6), însă acest lucru nu îl face un mic dumnezeu sau divin. Numai Dumnezeu are natură divină (Galateni 4.8, Isaia 1.6-11, 43.10, 44.6, Ezechiel 28.2, Psalmul 8.6-8). Cristos e veșnic, singurul Fiu născut al lui Dumnezeu și singura Întrupare a lui Dumnezeu (Ioan 1.1-2, 14-15, 18, 3.16, 1 Ioan 4.1). În El locuiește trupește toată plinătatea lui Dumnezeu (Coloseni 2.9). Când a devenit Om, Isus a lăsat gloria din cer, dar nu și divinitatea Lui (Filipeni 2.6-7), cu toate că a ales să-Și restrângă puterea cât timp a umblat pe pământ ca Om.

Mișcarea Cuvântul Credinței înșală nenumărați oameni, făcându-i să încerce să ajungă la un fel de viață și credință care nu sunt biblice. În miezul ei e aceeași minciună pe care o spune Satan începând cu Grădina Edenului: „Veți fi ca Dumnezeu." (Genesa 3.5) Din păcate, cei care acceptă doctrina Cuvântului Credinței continuă să asculte de Satan. Nădejdea noastră e în Dumnezeu, nu în cuvintele noastre, nici măcar în credința noastră (Psalmul 33.20-22). Credința noastră vine mai întâi de la Dumnezeu (Efeseni 2.8, Evrei 12.2) și nu e ceva ce creăm pentru noi înșine. Așadar nu avea încredere în mișcarea Cuvântul Credinței și în nicio biserică aliniată la învățăturile Cuvântului Credinței.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E mișcarea Cuvântul Credinței biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries