settings icon
share icon
Întrebare

Ce este mişcarea carismatică?

Răspuns


Mişcarea carismatică este o mişcare creştină interdenominaţională de reînnoire şi este una dintre forţele cele mai populare şi rapide ca creştere din cadrul lumii creştine de astăzi. Mişcarea îşi are rădăcinile în anul 1906, la misiunea Azusa Street din Los Angeles, California, o mişcare de trezire iniţiată de metodişti. Acolo oamenii au pretins că au fost „botezaţi cu Duhul Sfânt" în maniera consemnată în Fapte capitolul 2, în timpul sărbătorii Cincizecimii. Oamenii care vorbeau în limbi şi vindecările miraculoase au stârnit o frenezie spirituală în oameni. Cei care au participat la acele întâlniri au răspândit entuziasmul lor pe tot cuprinsul Statelor Unite, şi astfel mişcarea penticostală/carismatică a început.

La începutul anilor '70, mişcarea s-a răspândit în Europa şi în timpul anilor '80, mişcarea s-a extins, din ea derivând un număr de noi denominaţii. Nu e un lucru neobişnuit să vezi influenţe de-a ei în multe alte denominaţii cum sunt cea baptistă, episcopaliană, luterană, precum şi în biserici nondenominaţionale.

Mişcarea îşi ia numele de la cuvintele greceşti charis, fiind transliterarea cuvântului grecesc pentru „har", şi mata, cuvântul grecesc care înseamnă „daruri". Charismata deci înseamnă „darurile harului". Ea pune accentul pe manifestările darurilor Duhului Sfânt ca fiind un semn al prezenţei Duhului Sfânt. Aceste daruri sunt de asemenea cunoscute ca fiind „carismele" biblice sau daruri spirituale care se presupune că-i dau individului influenţă sau autoritate peste mase mari de oameni. Darurile proeminente printre aceste „carisme" sunt vorbirea în limbi şi profeţia. Carismaticii susţin că manifestările Duhului Sfânt date celor din primul secol pot fi experimentate şi practicate şi astăzi.

Mişcarea carismatică este cunoscută cel mai mult pentru acceptarea vorbirii în limbi (cunoscută şi ca glossolalia), a vindecării divine şi a profeţiilor, ca fiind dovezi ale Duhului Sfânt. Majoritatea întâlnirilor sunt pentru rugăciune, cântat energic, dans şi strigare „în duhul", cu ridicarea mâinilor şi a braţelor în rugăciune. De asemenea, ungerea bolnavilor cu untdelemn este adesea parte din serviciul de închinare. Acestea sunt motivele primare pentru creşterea şi popularitatea mişcării. Cu toate că creşterea şi popularitatea sunt cu siguranţă de dorit, ele nu pot fi folosite ca un test pentru adevăr.

Întrebarea rămâne: este mişcarea carismatică scripturală? Putem răspunde cel mai bine la întrebare în acest fel: ştim că, încă de la crearea omenirii, planul insidios condus de Satan a fost pur şi simplu de a pune un văl între copiii lui Dumnezeu şi Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu. Acesta a început în Grădina Eden, când şarpele a întrebat-o pe Eva: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat...?" (Genesa 3.1), stârnind astfel îndoială cu privire la autoritatea şi autenticitatea a ceea ce a spus Dumnezeu. Din acea zi, el continuă să atace infailibilitatea şi suficienţa Bibliei. Fără îndoială, ştim că Satan a sporit ritmul acestei strategii (1 Petru 5.8).

Astăzi, suntem martori ai unei ameninţări în creştere a activităţii demonice în domeniul miraculosului. Acolo unde Satan nu reuşeşte să ne ia Biblia, lucrează din greu să ne ia pe noi de lângă Biblie. El face acest lucru pur şi simplu prin faptul că îi face pe creştini să-şi concentreze atenţia asupra afirmaţiilor unor bărbaţi şi ale unor femei cu privire la anumite experienţe supranaturale. Drept rezultat, cei care urmăresc experienţele altora nu au nici timp, nici interes de a cerceta Scripturile în căutarea adevărului lui Dumnezeu.

Nu e nicio contestare că Dumnezeu face minuni. Anumite lucruri care se petrec în mişcarea carismatică pot fi foarte bine o lucrare adevărată a Duhului Sfânt. Totuşi, adevărul de bază este acesta: Trupul lui Cristos nu are nevoie de apostoli noi, nici de noi vindecători prin credinţă, nici de pretinşi făcători de minuni. Lucrul de care are nevoie Biserica este să se întoarcă la Cuvântul lui Dumnezeu şi să vestească tot planul lui Dumnezeu în puterea şi dragostea Duhului Sfânt.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este mişcarea carismatică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries