settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii sobru la minte?

Răspuns


Mai multe locuri din Noul Testament vorbesc despre a fi sobru la minte (1 Petru 4:7; 5:8; Tit 2:2, 6; 1 Corinteni 15:34). În 2 Timotei 4:5, Pavel îl îndeamnă pe Timotei: "Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferințele, fă lucrul unui evanghelist și împlinește-ți bine slujba." Termenul "sobru la minte" înseamnă literalmente "lipsit de influențe intoxicante". Vorbim despre o persoană care nu este îmbătată cu alcool sau drogată ca fiind "trează". Mintea lui sau a ei nu este sub controlul unei forțe exterioare periculoase.

În sens mai larg, a fi treaz la minte înseamnă că nu ne lăsăm captivați de niciun fel de influență care ne-ar îndepărta de judecata sănătoasă. Individul cu mintea trează nu este "intoxicat", la figurat vorbind, și, prin urmare, este calm sub presiune, stăpân pe sine în toate domeniile și rațional. Alte traduceri ale pasajului 2 Timotei 4:5 redau instrucțiunea lui Pavel către Timotei ca "păstrează-ți capul" (traducere directă din Biblia în limba engleză, versiunea NIV), "păstrează-ți mintea limpede" (traducere directă din Biblia în limba engleză, versiunea NLT) și "exercită autocontrolul" (traducere directă din Biblia în limba engleză, versiunea CSB).

Una dintre calificările pentru un prezbiter sau un lider al bisericii este ca ei și soțiile lor să fie cumpătați la minte (1 Timotei 3:2, 11; Tit 1:8). Cu alte cuvinte, ei trebuie să trăiască în respect față de responsabilitatea lor ca reprezentanți ai lui Hristos (2 Corinteni 5:20). Petru a avertizat că "sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape; de aceea, pentru rugăciunile voastre, fiți cu autocontrol și cumpătați la minte" (1 Petru 4:7, traducere directă din Biblia în limba engleză, versiunea ESV). Cei care sunt cumpătați la minte vor fi atenți la nevoia de a se ruga și vor profita de ocazie pentru a se ruga în momentele oportune.

De cele mai multe ori, vedem în lumea noastră opusul spiritului sobru. Prostia, alegerile iresponsabile, experimentele prostești cu substanțe sau comportamente dăunătoare și glumele grosolane sunt în opoziție directă cu porunca de a fi cumpătat. Efeseni 5:3-4 enumeră câteva comportamente care intră în conflict cu o viață sobră la minte: "Curvia sau orice alt fel de necurăție, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, așa cum se cuvine unor sfinți. Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste care nu sunt cuviincioase." Apoi, în cazul în care cineva ar crede că aceasta este o listă de preferințe care judecă, Pavel continuă să scrie următoarele: "Căci știți bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moștenire în Împărăția lui Hristos și a lui Dumnezeu. Nimeni să nu vă înșele cu vorbe deșarte; căci din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste oamenii neascultători. Să nu vă întovărășiți, dar, deloc cu ei." (Efeseni 5:5-7)

A fi sobru la minte nu înseamnă a trăi o existență acră, lipsită de bucurie. De fapt, creștinii cumpătați trebuie să fie continuu plini de bucuria Duhului Sfânt (Galateni 5:22; Fapte 15:32; Romani 14:17). Eliminarea nebuniei, a frivolității și a prostiei care ne întunecă mintea din viața noastră ne permite să ne concentrăm asupra a ceea ce este real, etern și inspirator. Porunca lui Isus către ucenicii Săi somnoroși sugerează nevoia de sobrietate a minții: "Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită." (Marcu 14:38)

Efeseni 5:18 ne poruncește să evităm să fim plini de vin, pentru că acesta duce la desfrânare, ci mai degrabă să fim continuu plini de Duhul Sfânt. Acest verset implică faptul că putem fi doar una dintre acestea, dar nu amândouă. Este o propoziție de genul fie/fie. Dacă urmăm beția, nu-L putem urma și pe Dumnezeu. Dacă substanțele ne controlează, nu putem fi controlați și de Duhul Sfânt. Oamenii sobri la minte aleg să se abțină de la practicile care i-ar conduce la păcat.

În Romani 13:12-14, Pavel explică urgența din spatele poruncilor frecvente de a fi cumpătat: "Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri și în beții; nu în curvii și în fapte de rușine; nu în certuri și în pizmă; ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Hristos și nu purtați grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziți poftele." Și aceasta este o bună descriere a faptului de a fi sobru la minte.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii sobru la minte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries