Întrebare
Ce este un mikvah?
Răspuns
Un mikvah în Biblia ebraică este o adunare sau o acumulare de apă. Cuvântul a ajuns să se refere la un bazin de apă folosit pentru curățarea ceremonială. O persoană care este impură sau necurată din punct de vedere ceremonial înainte de scufundare va fi pură sau curată ceremonial după scufundare într-un mikvah. O persoană ar trebui să fie curată ceremonial înainte de a intra în templu. Curățarea ceremonială este prescrisă în Biblie în mai multe ocazii: femeile după naștere sau după ciclul lor lunar și bărbații după descărcarea sexuală (Levitic 15:19-30) și după contactul cu un cadavru (Numeri 19:18-19). Hainele și ustensilele puteau fi, de asemenea, curățate prin scufundare rituală (Leviticul 11:32). Mai târziu, scufundarea rituală - botezul - a devenit parte a convertirii unui prozelit la iudaism.
Orice sursă naturală de apă este considerată o mikva (Levitic 11:36). Astăzi, mikva-urile sunt construite și în case. Un mikvah trebuie să fie construit în casă, sub pământ. Nu poate fi portabilă. Un mikva trebuie să aibă contact cu apa naturală, astfel încât mikva-urile construite în casele moderne vor avea în mod normal un bazin principal umplut cu apă de la robinet și folosit pentru imersiune, și un bazin secundar în care se colectează apa de ploaie sau apa dintr-o altă sursă naturală. O conductă între cele două bazine va permite apei să se amestece, făcând astfel ca bazinul principal să fie potrivit pentru curățarea ceremonială.
În prezent, evreii ortodocși, conservatori, reformați și reconstrucționiști au practici diferite în ceea ce privește utilizarea mikvei, însă tema purificării și curățării spirituale este comună tuturor acestora. Purificarea fizică nu este avută în vedere, deoarece participanții trebuie să fie curați fizic înainte de a intra în bazin.
Cuvântul mikvah provine din același cuvânt rădăcină ca și ”speranța” și există un joc de cuvinte între cele două în Ieremia 17:13: "Doamne, nădejdea lui Israel! Toți cei ce Te părăsesc vor fi acoperiți de rușine. – „Cei ce se abat de la Mine vor fi scriși pe pământ, căci părăsesc pe Domnul, Izvorul de apă vie". (Aici, mikvah este tradus prin "speranță" și apoi descris ca un "izvor de apă vie", care era cerința pentru un mikvah - apă curgătoare naturală).
Folosirea mikva, sau scufundarea ceremonială, pare să constituie fundamentul botezului din Noul Testament. Când Ioan boteza și propovăduia pocăința, cei care răspundeau recunoșteau că erau "necurați". Acesta pare să fie motivul pentru care Ioan s-a opus atât de ferm botezării lui Isus (Matei 3:13-14) și motivul pentru care fariseii au refuzat să fie botezați (Matei 3:7). La fel, botezul creștin ar fi fost înțeles în acest context. Cei care răspundeau prin pocăință și botez admiteau că erau inacceptabili pentru Dumnezeu și că aveau nevoie să fie curățați (a se vedea Fapte 2:37-38).
Scufundarea într-un mikvah era un simbol puternic pe care evreii din vremea lui Isus l-ar fi înțeles. Cuvintele lui Isus adresate lui Nicodim: "Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu" (Ioan 3:5) conțin probabil o aluzie la mikvah, pe care Nicodim ar fi înțeles-o în mod natural. Isus spunea că, pentru a fi în regulă cu Dumnezeu, o persoană trebuie să se pocăiască de păcat (ceea ce însemna curățarea rituală în apă) și să treacă printr-o transformare spirituală realizată de Dumnezeu Însuși.
Spre deosebire de scufundarea rituală într-un mikvah, care este un ritual repetat în Vechiul Testament și de către evreii din zilele noastre, botezul creștin este un simbol unic de curățare. În Hristos, credincioșii sunt curățați o dată pentru totdeauna, iar un singur botez este simbolul acestui lucru.
English
Ce este un mikvah?