settings icon
share icon
Întrebare

De ce e important să fii membru într-o biserică?

Răspuns


Biserica universală – Trupul lui Cristos (Romani 12.5) – e compusă din toți cei care cred cu adevărat în Cristos și bisericile locale trebuie să fie un microcosmos al Bisericii universale. Ca și credincioși, numele nostru e scris în cartea vieții Mielului (Apocalipsa 20.12), și acest lucru e cel mai important. Totuși, e, de asemenea, important să fim dedicați unei biserici locale, unde putem da din resursele noastre, îi putem sluji pe alții și să dăm socoteală.

Biblia nu abordează în mod direct conceptul de membralitate formală într-o biserică, dar sunt câteva pasaje care sugerează puternic prezența ei în Biserica Primară. „Și Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiți." (Fapte 2.47) Acest verset indică faptul că mântuirea era o condiție pentru a fi „adăugat" la Biserică. În Fapte 2.41, pare că cineva ținea un raport numeric al celor care erau salvați și se alăturau astfel Bisericii. Bisericile din ziua de azi care cer mântuirea înainte de a fi membru pur și simplu urmează modelul biblic. Vezi și 2 Corinteni 6.14-18.

Sunt alte locuri în Noul Testament care arată că biserica locală e un grup bine definit: în Fapte 6.3, Bisericii din Ierusalim i se spune să organizeze o alegere de un anumit fel: „Alegeți dintre voi șapte bărbați." Sintagma dintre voi sugerează un grup de oameni distinct de alții care nu sunt „dintre" ei. Simplu spus, diaconii trebuiau să fie membri în biserică.

Membralitatea bisericească e importantă pentru că ajută la definirea responsabilității pastorale. Evrei 13.17 instruiește astfel: „Ascultați de mai-marii voștri și fiți-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre ca unii care au să dea socoteală de ele." Pentru cine va da socoteală un pastor, dacă nu pentru membrii bisericii sale? El nu e responsabil de toți creștinii din lume, ci doar de cei aflați în grija sa. La fel, nu e responsabil de toți oamenii din comunitatea sa, ci numai de credincioșii aflați sub conducerea sa – membrii bisericii lui.

Membralitatea într-o biserică locală e o modalitate de a te plasa în mod voluntar sub autoritatea spirituală a unui pastor.

Membralitatea bisericească e importantă și pentru că, fără ea, nu poate avea loc darea de socoteală sau disciplinarea. 1 Corinteni 5.1-13 învață o biserică ce să facă cu un păcat flagrant și neurmat de pocăință din mijlocul ei. În versetele 12-13, cuvintele dinăuntru și de afară sunt folosite cu referire la organismul bisericii. Îi judecăm numai pe cei care sunt dinăuntrul bisericii – membrii bisericii. Cum putem ști cine este „dinăuntrul" sau „din afara" bisericii, fără un registru oficial al membrilor? Vezi și Matei 18.17.

Deși nu există mandat scriptural pentru membralitatea oficială în biserică, cu siguranță nu există nimic care să o interzică și pare că Biserica Primară a fost structurată în așa fel încât oamenii știau clar dacă cineva era „dinăuntrul" sau „din afara" bisericii. Membralitatea bisericească e un fel de a te identifica cu un organism local de credincioși și de a te pune în postura din care să dai socoteală unei conduceri spirituale adecvate. Membralitatea bisericească e o afirmație de solidaritate și de gândire unitară. (Filipeni 2.2) Membralitatea bisericească e de folos și pentru scopurile organizatorice. E o modalitate bună de a determina cui i se permite să voteze în cazul deciziilor importante ale bisericii și cine poate fi ales pentru poziții oficiale în biserică. Membralitatea bisericească nu e obligatorie pentru creștini. E pur și simplu un mod de a spune: „Sunt creștin și cred că această biserică e o biserică bună."

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e important să fii membru într-o biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries