settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot să meditez la Cuvântul lui Dumnezeu?

Răspuns


Practica spirituală a meditației nu este unică pentru creștinism. Multe religii necreștine și grupuri seculare practică meditația. Cu toate acestea, atunci când Biblia vorbește despre meditație, așa cum o face adesea, nu este vorba despre tipul de meditație care caută să dezangajeze, să reducă la tăcere sau să golească mintea, cum este în formele de meditație transcendentală sau budistă. Scriptura ne învață meditația care angajează în mod activ mintea, cu scopul de a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu și de a-l pune în practică. Cum putem medita asupra Cuvântului lui Dumnezeu astfel încât acesta să producă în noi o viață rodnică și sfântă înaintea lui Dumnezeu?

În lumea ebraică antică, meditația implica întotdeauna exersarea și angajarea minții. Thomas Watson, un preot puritan din secolul al XVII-lea, și-a dedicat o mare parte din viață meditației biblice, atât practicând-o, cât și învățându-i pe oameni despre ea. În cartea sa Heaven Taken by Storm, el a definit această disciplină ca fiind "un exercițiu sfânt al minții, prin care ne aducem aminte de adevărurile lui Dumnezeu, medităm serios asupra lor și le aplicăm la noi înșine".

Conform definiției lui Watson, putem medita asupra Cuvântului lui Dumnezeu prin aducerea în memorie a adevărurilor Sale. Amintirea necesită o reamintire activă, cognitivă, a ceea ce știm despre Dumnezeu din Cuvântul Său: "mi-aduc aminte de Tine în așternutul meu și când mă gândesc la Tine în timpul privegherilor nopții" (Psalmul 63:6). Conform Psalmului 1:2, o persoană binecuvântată, rodnică și neprihănită se bucură de Cuvântul Domnului "zi și noapte cugetă la Legea Lui". Această meditație este constantă ("zi și noapte") și axată pe Cuvântul lui Dumnezeu ("Legea Lui"). Medităm asupra Cuvântului lui Dumnezeu umplându-ne mintea cu el zi și noapte.

Dumnezeu l-a chemat pe Iosua la meditație viguroasă și continuă: "Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune." (Iosua 1:8) Aici, meditația biblică se extinde de la simpla gândire la vorbire ("gura ta"). Pasajul afirmă, de asemenea, scopul meditației, adică ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu, care produce prosperitate și succes în fața lui Dumnezeu.

Descrierea meditației făcută de Watson include contemplarea sau reflectarea serioasă asupra adevărului lui Dumnezeu. Psalmul 119:15 spune: "Mă gândesc adânc la poruncile Tale, și cărările Tale le am sub ochi." Așadar, meditația biblică implică reflecția profundă și studiul Cuvântului lui Dumnezeu. Când citim Biblia, o citim noi încet și intenționat? Ne gândim la semnificația cuvintelor și la modul în care acestea se referă la viața noastră și a altora? Dacă da, medităm la Cuvântul lui Dumnezeu.

Meditația necesită timp și efort. Nu poate fi grăbită. Implică retragerea din distragerile acestei vieți, astfel încât să ne putem fixa gândurile pe Dumnezeu și pe Cuvântul Său. Îndepărtându-ne de zgomotul acestei lumi, suntem mai capabili să ne concentrăm atenția asupra lui Dumnezeu și să înțelegem căile Sale: "Sunt mai învățat decât toți învățătorii mei, căci mă gândesc la învățăturile Tale." (Psalmul 119:99)

În cele din urmă, așa cum a menționat Watson, meditația biblică urmărește să aplice Cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră. Psalmul 19:14 ilustrează acest adevăr: "Primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele și cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea și Izbăvitorul meu." Meditarea asupra Cuvântului lui Dumnezeu devine plăcută în ochii lui Dumnezeu pentru că are ca rezultat transformarea vieții noastre. Pe măsură ce citim și rostim adevărul lui Dumnezeu și medităm activ la el, Duhul Sfânt ne permite să punem în practică acel adevăr. În Filipeni 4:8-9, apostolul Pavel ne oferă această imagine frumoasă și completă a meditației biblice: "Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească. Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine, faceți. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi."

Meditația este o modalitate de a interioriza Cuvântul lui Dumnezeu - de a-l duce adânc în inima noastră - astfel încât Duhul Sfânt să poată lucra prin el pentru a ne ghida, a ne învăța, a ne curăți și a ne transforma din interior. Putem să ascultăm Biblia, să o citim și să memorăm Scriptura pentru a o introduce în mintea noastră, dar apoi trebuie, de asemenea, să medităm la ea continuu în inima noastră, astfel încât să dobândim o înțelegere mai profundă a acesteia și a modului în care se aplică vieții noastre.

Iată patru sfaturi practice pentru meditația asupra Cuvântului lui Dumnezeu:

1. Rezervă-ți un timp și un loc specific în fiecare zi, când este mai puțin probabil să fii întrerupt sau distras, pentru a medita singur la Cuvântul lui Dumnezeu.

2. Începe cu rugăciune și roagă-L pe Dumnezeu să te ajute cu meditația ta. Îi poți cere Domnului să te apropie de El, să-ți deschidă ochii la adevărul Său, să te ajute să aplici acel adevăr în viața ta și să te transforme pe măsură ce meditezi la Cuvântul Lui.

3. Alege o mică secțiune din Scriptură. Gândește-te la ce înseamnă pasajul respectiv. Studiază-l în profunzime, astfel încât să îl poți înțelege în context. Ia notițe. Pune întrebări. Memorează pasajul. Întreabă-L pe Dumnezeu ce vrea să îți spună prin intermediul textului.

4. Gândește-te cum poți aplica pasajul în viața ta în moduri practice și roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să urmezi în ascultare ceea ce El îți arată.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot să meditez la Cuvântul lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries