settings icon
share icon
Întrebare

Cum ar trebui să considere un creștin medicamentele prescrise?

Răspuns


Mulți creștini se luptă cu decizia de a accepta terapii medicale valide, inclusiv folosirea medicamentelor prescrise. Biblia nu ne oferă multe indicații cu privire la acest subiect, dar dacă examinăm scopurile pentru care sunt prescrise medicamentele, putem prezenta o abordare ideală pentru folosirea lor bazată pe principii biblice. Știm din Scriptură că o sănătate precară, boala și moartea sunt rezultatele păcatului din lume. Mare parte din lucrarea pământească a lui Isus a implicat combaterea acestui blestem, El vindecând oameni oriunde mergea (vezi Matei 15.31). Isus este reprezentarea exactă a Ființei lui Dumnezeu (Evrei 1.3), și prin faptul că îi vindeca pe oameni El ne-a arătat compasiunea lui Dumnezeu și identitatea Lui ca Marele Medic care într-o zi va restaura toată creația în starea de sănătate (Romani 8.18-25).

Așadar, e clar din lucrarea lui Isus că nu e greșit să cauți vindecare; de fapt, e chiar foarte bine! De asemenea, Luca, cel care a scris Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor, era medic (Coloseni 4.14). Doctorul Luca probabil nu avea la îndemână rețete eliberate în maniera în care lucrează doctorii azi, dar se ocupa cu tratarea afecțiunilor fizice ale oamenilor, folosind medicamentele și tratamentele din zilele lui.

În zilele de dinaintea medicamentelor prescrise, oamenii căutau alinare de durere pe alte căi. În Proverbele 31.6-7 se menționează alcoolul care e dat celor cu boli terminale și altora care suferă. De asemenea, în 1 Timotei 5.23, Pavel îl sfătuiește pe Timotei să bea câte puțin vin pentru ușurarea afecțiunilor de stomac. De vreme ce nu erau dezvoltate încă alte medicamente, băuturile fermentate erau folosite adesea ca remediu pentru durere și suferință, și folosirea acestui fel de analgezice este aprobată în Cuvântul lui Dumnezeu.

De asemenea, trebuie să nu uităm că majoritatea medicamentelor prescrise în zilele noastre se bazează pe elemente care există în mod natural în creație. Un doctor poate prescrie, de exemplu, Amoxicilina, dar de unde vine antibioticul? Vine dintr-o substanță produsă de un mucegai albastru-verzui numit Penicillium notatum. De unde vine mucegaiul? Dumnezeu l-a făcut. Așadar, putem spune că Dumnezeu a creat mucegaiul de penicilină și i-a dat proprietatea folositoare de a omorî bacteriile infecțioase. Apoi Dumnezeu a permis ca oamenii să descopere această proprietate, să izoleze agentul activ și să-l purifice pentru folosirea în corpul uman. Este oare greșit să folosești creația lui Dumnezeu pentru îmbunătățirea sănătății oamenilor? Nicidecum. De fapt, El e glorificat prin astfel de descoperiri.

Toate acestea ar trebui să ne ajute să decidem cum să privim medicamentele prescrise. Nu e nimic greșit în a căuta ajutorul unui doctor când suntem bolnavi. Nu e nimic greșit în a lua medicamentele prescrise de medic în felul în care le-a prescris. Există pericole și efecte secundare asociate medicamentelor prescrise? Da, bineînțeles, și doctorii și farmaciștii vor explica riscurile. Este posibil abuzul de medicamente prescrise, folosirea lor în exces lor sau dezvoltarea de dependențe nedorite? Da, și copiii lui Dumnezeu nu trebuie să se lase să ajungă sub controlul obișnuit al unei substanțe (vezi 1 Corinteni 6.12 pentru acest principiu afirmat într-un context diferit).

În cele din urmă, folosirea de medicamente prescrise de către un creștin este între acel creștin și Domnul. Biblia nu poruncește folosirea tratamentelor medicinale, dar cu siguranță nici nu o interzice. Copilul lui Dumnezeu trebuie să poarte de grijă de trupul lui, pentru că este templul Duhului Sfânt (1 Corinteni 6.19-20). Aceasta înseamnă îngrijire preventivă, menținerea unei diete sănătoase și exerciții fizice potrivite. De asemenea, înseamnă să se folosească de înțelepciunea pe care le-a dat-o Dumnezeu cercetătorilor și doctorilor pricepuți. Înțelegem că Dumnezeu este Vindecătorul, indiferent prin ce mijloace vindecă, și Îi dăm Lui glorie.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum ar trebui să considere un creștin medicamentele prescrise?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries