settings icon
share icon
Întrebare

Care era rolul biblic al marelui preot?

Răspuns


Marele preot era conducătorul religios suprem al israeliților. Funcția de mare preot era ereditară și se trăgea de la Aaron, fratele lui Moise, din seminția leviților (Exodul 28:1; Numeri 18:7). Marele preot trebuia să fie "întreg" din punct de vedere fizic (fără defecte fizice) și sfânt în comportamentul său (Leviticul 21:6-8).

Deoarece marele preot deținea poziția de lider, unul dintre rolurile sale era acela de a supraveghea responsabilitățile tuturor preoților subordonați (2 Cronici 19:11). Deși marele preot putea participa la slujbele preoțești obișnuite, doar anumite funcții îi erau încredințate. Numai marele preot putea purta Urimul și Tumimul (pietre gravate asemănătoare unor zaruri folosite pentru a stabili adevărul sau minciuna). Din acest motiv, poporul evreu mergea la marele preot pentru a cunoaște voia lui Dumnezeu (Numeri 27:21). Un exemplu în acest sens este atunci când Iosua a fost însărcinat de Eleazar, marele preot, să preia unele dintre responsabilitățile lui Moise (Numeri 27:21). În Noul Testament, găsim o referire la faptul că marele preot avea darul profeției (Ioan 11:49-52).

Marele preot trebuia să aducă o jertfă de ispășire nu numai pentru păcatele întregii adunări, ci și pentru el însuși (Leviticul 4:3-21). Când un mare preot murea, toți cei închiși în cetățile de scăpare pentru că au provocat accidental moartea unei alte persoane primeau libertatea (Numeri 35:28).

Cea mai importantă îndatorire a marelui preot era de a conduce slujba din Ziua Ispășirii, în a zecea zi a lunii a șaptea a fiecărui an. Numai el avea voie să intre în Locul Preasfânt, în spatele perdelei, pentru a sta înaintea lui Dumnezeu. După ce aducea o jertfă pentru el și pentru popor, el aducea sângele în Sfânta Sfintelor și îl stropea pe capacul milei, "tronul" lui Dumnezeu (Levitic 16:14-15). A făcut acest lucru pentru a face ispășire pentru el și pentru popor pentru toate păcatele comise în anul care tocmai se încheia (Exodul 30:10). Această slujbă specială este comparată cu slujba lui Isus ca Mare Preot al nostru (Evrei 9:1-28).

Înțelegând rolul marelui preot, putem înțelege mai bine semnificația faptului că Hristos S-a oferit pe Sine pentru păcatele noastre o dată pentru totdeauna (Evrei 9:26; 10:10, 12). Prin jertfa lui Hristos pentru noi, suntem sfințiți și puși deoparte pentru El. Intrând în prezența lui Dumnezeu în numele nostru, Hristos a asigurat pentru noi o "răscumpărare veșnică" (Evrei 9:12). După cum a scris Pavel: "Căci este un singur Dumnezeu și un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni, omul Isus Hristos." (1 Timotei 2:5)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care era rolul biblic al marelui preot?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries