settings icon
share icon
Întrebare

Ce este mântuirea colectivă?

Răspuns


În linii mari, „mântuirea colectivă" înseamnă „dacă nu suntem toți salvați și, niciunul dintre noi nu va fi mântuit" sau „noi, ca indivizi, trebuie să cooperăm și să ne sacrificăm pentru binele întregului". Un alt fel de a defini ce este mântuirea colectivă este: „Nu pot fi mântuit de unul singur. Trebuie să-mi fac partea cooperând cu grupul, chiar sacrificându-mă, pentru a asigura salvarea tuturor celorlalți. Numai atunci vom fi toți salvați laolaltă." Însă Scriptura ne arată clar că mântuirea e un proces prin care Dumnezeu salvează indivizi prin jertfa lui Cristos pe cruce. Fiecare om trebuie să vină la Cristos în mod individual, nu colectiv.

Mântuirea colectivă e, de asemenea, analogă cu mișcarea ecumenică prin faptul că multe biserici protestante principale sunt dispuse să îmbrățișeze catolicismul, islamul, budismul, religiile misticismului Oriental și cultele, pentru a atinge țeluri sociale și morale. Felul lor de a gândi e că dacă suficient de mulți oameni evlavioși se adună laolaltă, pot câștiga războiul împotriva păgânismului lipsit de teamă de Dumnezeu și împotriva răului în societățile care au abandonat orice sens al moralității. Credința e că dacă toți indivizii cooperează și sacrifică pentru binele comun, toate lucrurile rele din societate vor fi eradicate. Adepții ecumenismului afirmă că biserica se află într-un război sfânt de a menține valorile creștine care sunt strâns întrețesute în structura învățăturii Bibliei și că trebuie să încetăm cu neînțelegerile pe teme doctrinare și să ne alăturăm unii altora în acest război împotriva decăderii lumii.

Susținătorii ecumenismului sau a mântuirii colective folosesc adesea textul din Ioan 17 ca dovadă. Argumentul lor e că Isus Se ruga pentru toți să fie una, nu să avem lupte între noi. Dar de fapt rugăciunea Lui era doar pentru ucenicii Lui – toți cei care Îl vor urma vreodată, excluzându-i pe toți ceilalți – ca aceștia să aibă o legătură comună, o unitate în Duhul lui Dumnezeu, care a fost realizată în cele din urmă în ziua Cincizecimii (vezi Fapte capitolul 2). Dumnezeu a produs această legătură comună între creștini când Duhul lui Sfânt S-a coborât asupra lor și au fost botezați cu Duhul în Trupul lui Cristos. Pavel rezumă aceste lucruri în 1 Corinteni 6.17, când spune: „Dar cine se lipește de Domnul este un singur duh cu El."

Problema cu conceptul de mântuire colectivă este că nu se găsește nicăieri în Scriptură. Una dintre componentele-cheie ale mântuirii colective are de-a face cu conceptul amăgitor că biserica trebuie să se unească în efortul concertat de a scăpa lumea de imoralitatea care impregnează societatea noastră în ziua de azi. Totuși, nu găsim niciun exemplu în Noul Testament în care fie Isus, fie vreunul dintre apostoli să încerce vreodată să îndrepte problemele societății lor, inclusiv a guvernelor. Ceea ce ne învață ei este că mântuirea omului este prin Evanghelia lui Cristos la nivel individual, nu colectiv. Cristos vine la inima individului, bate pentru a I se deschide și, prin puterea și imboldul Duhului Sfânt, Îi deschidem ușa inimii noastre (1 Corinteni 2.12-16, Apocalipsa 3.20).

Unul dintre cele mai problematice aspecte ale conceptului de mântuire colectivă sau de ecumenism este afirmația că scopul nostru este de a duce un război cultural, că suntem un fel de bază de putere omenească care poate influența guvernele votând în număr mare sau făcând lobby sau prin crearea de instituții care pot apăra și susține moralitatea în societatea noastră. Însă Pavel arată clar că nu acesta este rolul creștinului: „De altfel, toți cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Cristos Isus vor fi prigoniți. Dar oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alții și se vor amăgi și pe ei înșiși." (2 Timotei 3.12-13) Mandatul nostru biblic de creștini nu are nimic de-a face cu vreo moralitate colectivă sub aspect politic, organizațional sau religios. Mandatul nostru are în totul de-a face cu Marea Trimitere – de a-i chema pe alți oameni la mântuire individuală prin Cristos.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este mântuirea colectivă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries