settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o mantie în Biblie?

Răspuns


Deși există variații ale semnificației cuvântului mantie în Biblie, ideea principală este aceea a unui veșmânt, cum ar fi o mantie sau un alt articol de îmbrăcăminte. New American Standard Bible folosește cuvântul mantie în Iosua 7:21 și Evrei 1:12. În primul pasaj, ESV traduce cuvântul prin "mantie", iar în cel de-al doilea, prin "haină". În vremurile biblice, o mantie era în mod obișnuit un veșmânt mare, larg, confecționat din piele de animal, probabil piele de oaie. Mai multe persoane sunt menționate ca purtând o mantie, inclusiv Iov (Iov 1:20) și Ezra (Ezra 9:5).

Profeții erau cunoscuți pentru faptul că purtau mantii ca semn al chemării primite de la Dumnezeu (1 Regi 19:13). Profetul Samuel a purtat o mantie (1 Samuel 15:27). Profetul Ilie "a făcut-o sul şi a lovit cu ea apele", ca simbol al transmiterii slujbei lui Ilie către Elisei. Mantia profetului era un semn al autorității și responsabilității sale ca purtător de cuvânt ales al lui Dumnezeu (2 Împărați 2:8). Elisei nu era confuz cu privire la ceea ce făcea Ilie; îmbrăcarea mantiei sale a făcut ca alegerea sa să fie clară.

Unii teologi văd mantia ca pe un simbol al Duhului Sfânt. De exemplu, în 2 Împărați 2:14, Elisei ia mantia căreia Ilie "îi dăduse drumul", asemenea felului în care Isus a primit Duhul Sfânt "coborând" peste El la botezul Său (Matei 3:16). Vocea audibilă a lui Dumnezeu din Matei 3:17 confirmă faptul că Isus este Robul ales al lui Dumnezeu (cf. Isaia 42:1). Vedem o "coborâre" similară a Duhului Sfânt în Fapte 8:15-16 și Fapte 10:44. Abia după ce Elisei preia mantia căzută poate realiza lucrări miraculoase (2 Regi 2:14, 21, 24). Duhul Sfânt este Persoana care îi dă putere poporului lui Dumnezeu să facă lucrarea lui Dumnezeu (Miheia 3:8; Matei 12:28; Efeseni 3:16).

Mantia avea rolul practic de a le ține cald oamenilor și de a-i proteja de intemperii. De asemenea, în cazul profeților, avea și un scop simbolic, arătând că aceștia erau înfășurați în autoritatea lui Dumnezeu. Ca toate imaginile din Vechiul Testament, mantia se dovedește a fi fost o reprezentare vizibilă a unui principiu din Noul Testament. Mantia poate fi văzută ca un simbol al ungerii Duhului Sfânt pe care Dumnezeu o dă cu atâta bunăvoință tuturor creștinilor, poporul ales de El (1 Tesaloniceni 1:5-6; 1 Petru 2:9).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o mantie în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries