settings icon
share icon
Întrebare

Există vreo semnificație a lunii pline în Biblie?

Răspuns


Luna este una dintre "luminile mari" pe care Dumnezeu le-a făcut în a patra zi a creației (Geneza 1:14-18). Aceste mari lumini trebuiau să ajute omenirea să marcheze trecerea timpului și rotația pământului. Culturile antice își bazau anotimpurile, și chiar sărbătorile, pe fazele lunii. Am auzit mult în ultima vreme despre "lunile de sânge" ca fiind un semn că revenirea lui Isus este iminentă, dar are luna plină vreo semnificație biblică?

Lunile pline sunt menționate în câteva locuri din Scriptură, dar nu în moduri care să aibă o semnificație deosebită. Lunile noi marcau începutul lunilor în calendarul ebraic bazat pe lună și, de asemenea, însemnau momentul în care israeliții trebuiau să-I aducă jertfe Domnului (Numeri 10:10; 28:11). Psalmul 81:3 face aluzie la sărbătorile de celebrare ținute "când luna este plină". Profetul Ioel a prezis că soarele se va schimba în întuneric și luna în sânge înainte de venirea zilei celei mari și înfricoșătoare a Domnului. (Ioel 2:31; cf. Apocalipsa 6:12) Isaia 30:26 vorbește despre o lună nefiresc de strălucitoare care va juca un rol atunci când va veni Ziua Domnului.

Ființele umane au tendința de a se închina la orice lucru care pare mai mare decât noi, iar închinarea la lună (sau la zeițele lunii) a fost o problemă istorică. Dumnezeu ne-a avertizat în legătură cu acest lucru în Deuteronomul 4:19: "Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicându-ţi ochii spre cer şi văzând Soarele, Luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii târât să te închini înaintea lor şi să le slujeşti." Unele culturi au atribuit calități divine soarelui și lunii, le-au construit altare și li s-au închinat. Dar luna este o creație a lui Dumnezeu, la fel ca pământul, și nu este demnă de închinare sau de laudă. Atunci când ne întoarcem atenția de la Creator la creație, ne facem vinovați de idolatrie (Romani 1:25).

Un adevăr spiritual important pe care îl putem învăța de la luna plină este că, oricât de strălucitoare și frumoasă ar părea, ea nu are o strălucire proprie. Ea se bazează în întregime pe soare pentru lumina sa. Fără soare, luna este doar o bucată de piatră întunecată. În mod similar, noi, ființele umane, nu avem lumină proprie. Am fost creați după chipul lui Dumnezeu pentru a reflecta strălucirea și slava Sa (Geneza 1:27). Când ne întoarcem privirea la măreția Dumnezeului Atotputernic, când ne predăm Lui și Îl căutăm din toată inima, reflectăm slava Lui (Matei 5:14). Am fost creați pentru a fi reflectoare ale luminii Sale în această lume (Ioan 1:4-5). Atunci când strălucim în slava lui Dumnezeu, oamenii nu trebuie să ni se închine, așa cum nici noi nu trebuie să ne închinăm la lună. Trebuie să-i îndreptăm pe oameni spre Isus, angajându-ne să reflectăm lumina Sa (Ioan 8:12).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există vreo semnificație a lunii pline în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries