settings icon
share icon
Întrebare

Ce este lucrarea profetică?

Răspuns


Lucrarea profetică, așa cum o înțeleg grupurile carismatice din zilele noastre, este o lucrare care se bazează pe darul profeției și revelație nouă din partea lui Dumnezeu pentru călăuzirea Bisericii spre maturitate. Cei implicați în lucrarea profetică adesea o numesc lucrare în cinci aspecte și cred că slujba de apostol și cea de profet sunt restaurate în Biserica zilelor noastre.

Întâlnim adesea lucrarea profetică în Vechiul Testament, pe măsură ce Dumnezeu a ridicat profeți care să încurajeze și să mustre națiunea lui Israel în vremuri de necaz și de rebeliune. În timpul domniei împăratului David (2 Samuel), profetul Natan, printre alții, i-a vorbit lui David cuvântul Domnului, dându-i îndrumare și călăuzire și, de asemenea, confruntându-l cu privire la păcatul lui cu Bat-Șeba. Bineînțeles, Isaia, Ieremia, Osea, Amos, Mica, Zaharia etc. au avut și ei o lucrare profetică – au fost profeți, la urma urmei. Chemarea unui profet era să vorbească din partea lui Dumnezeu. Un profet îi învăța pe oameni, le dădea îndrumare, sfat sau îi mustra, după cum era necesar.

În Noul Testament, îi găsim pe alții care aveau o lucrare profetică. Anumiți oameni au primit darul profeției pentru a da îndrumare, călăuzire, sfat etc. poporului lui Dumnezeu. Darul profeției e menționat specific în 1 Corinteni 12.10 și în Efeseni 4.11. Te rugăm să observi că acest dar a fost dat pentru zidirea Bisericii (Efeseni 4.12). Prin urmare, profeții trebuiau să vorbească Cuvântul lui Dumnezeu Bisericii, astfel încât credincioșii să cunoască gândul lui Dumnezeu și felul în care trebuie să funcționeze Biserica.

Credem că adevărata lucrare profetică din zilele noastre este simpla predicare a Bibliei cu acuratețe și clar. Darul profeției în ziua de azi este „vorbirea directă” a Cuvântului scris, nu bazarea pe informații noi din cer. Scopul darurilor ca semne în Biserica Primară era să ofere călăuzire, până când Noul Testament avea să fie finalizat și să valideze lucrarea apostolilor. Odată ce Biblia a fost încheiată și apostolii au murit, darurile miraculoase au încetat să fie de folos în Biserică. Putem vedea acest lucru în Noul Testament în faptul că primele cărți, cum sunt 1 Corinteni și Efeseni, menționează darurile miraculoase, pe când cărțile de mai târziu, cum sunt 1 și 2 Timotei, nu le menționează. Biblia întregită e suficientă pentru noi ca să Îl putem urma pe Domnul cu credincioșie. 2 Timotei 3.16-17 arată clar acest lucru (vezi și Evrei 1.1-2). Nu mai sunt necesare cuvinte suplimentare din partea Domnului.

Sunt mulți creștini în ziua de azi care pretind că sunt implicați în lucrarea de profeție, care cred că profeția continuă să existe și care se prezintă ca fiind canale de revelație nouă din cer. Bisericile care cred în lucrarea profetică de obicei încearcă să interpreteze vise, să prezică viitorul și să vorbească în limbi – deși darul nou-testamentar al limbilor (capacitatea supranaturală de a vorbi în limbi străine neînvățate, cu scopul vestirii Evangheliei) nu implică felul de limbi practicate în zilele noastre.

Biblia e completă. Scriptura chiar ne avertizează să nu adăugăm nimic la Cuvântul lui Dumnezeu (Apocalipsa 22.18). Prin urmare, profeția, în sens de cuvânt „nou” din partea lui Dumnezeu, nu mai e necesară.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este lucrarea profetică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries