settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre lipsa rugăciunii?

Răspuns


Rugăciunea este elementul vital din umblarea unui creștin cu Dumnezeu. Rugăciunea ne conectează cu Dumnezeu, rugăciunea e un mod activ de a iubi și de a te conecta cu alți și rugăciunea face loc în inima celui care se roagă pentru vocea corectivă a lui Dumnezeu. Biblia spune să ne „rugăm neîncetat” (1 Tesaloniceni 5.17), așadar orice altceva decât o atitudine continuă de rugăciune și comuniune cu Dumnezeu este păcat. Orice întrerupe conexiunea noastră cu Dumnezeu sau duce la încredere în sine e un lucru greșit.

Ne putem uita la acțiunile lui Adam și ale Evei din Geneza 3 ca la un fel de lipsă a rugăciunii. Ei mănâncă din pomul cunoștinței binelui și răului și sunt prea rușinați să vorbească cu Dumnezeu atunci când vine să Se întâlnească cu ei în grădină. Sunt deconectați de Dumnezeu în păcatul lor; comunicarea lor cu El e întreruptă. „Lipsa de rugăciune” a lui Adam și a Evei era păcat și a fost cauzată de păcat.

Îți poți imagina pe cineva care pretinde că e prietenul tău cel mai bun și nu vorbește cu tine niciodată? Indiferent despre ce prietenie ar fi vorba, cu siguranță ar fi înstrăinată. În același mod, o relație cu Dumnezeu e împovărată și obosită fără comunicare. Lipsa rugăciunii e antitetică unei relații bune cu Dumnezeu. Cei care-I aparțin lui Dumnezeu vor avea o dorință naturală de a comunica cu Domnul lor. „Doamne, auzi-mi glasul dimineața! Dimineața, eu îmi îndrept rugăciunea spre Tine și aștept.” (Psalmul 5.3) Poruncile Bibliei de a ne ruga sunt însoțite de promisiuni minunate: „Domnul este lângă toți cei ce-L cheamă, lângă cei ce-L cheamă cu toată inima.” (Psalmul 145.18)

Cristos este cel mai bun exemplu al nostru de deplinătate a rugăciunii. El Însuși a fost un Om al rugăciunii (vezi Luca 3.21, 5.16, 9.18, 28, 11.1) și i-a învățat pe urmașii Lui să se roage (Luca 11.2-4). Dacă Fiul omului a văzut nevoia personală de a Se ruga, oare cu cât mai mult ar trebui să vedem aceeași nevoie în noi înșine?

Lipsa rugăciunii ignoră darul mijlocirii pe care ni l-a dat Dumnezeu. Suntem chemați să ne rugăm pentru frații și surorile noastre în Cristos (Iacov 5.16). Pavel a solicitat adesea rugăciunile credincioșilor lui Dumnezeu pentru el (Efeseni 6.19, Coloseni 4.3, 1 Tesaloniceni 5.25) și a fost el însuși credincios să se roage pentru ei (Efeseni 1.16, Coloseni 1.9). Prorocul Samuel a considerat rugăciunea pentru poporul Israel ca fiind parte necesară din lucrarea lui: „Departe iarăși de mine să păcătuiesc împotriva Domnului încetând să mă rog pentru voi!” (1 Samuel 12.23) Potrivit lui Samuel, lipsa rugăciunii este un păcat.

Lipsa rugăciunii este o desconsiderare a poruncii lui Dumnezeu să-i iubim pe alții. Și nu trebuie să ne rugăm numai pentru oamenii pentru care ne este ușor să ne rugăm. „Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii.” (1 Timotei 2.1) Isus ne spune că trebuie să ne rugăm și pentru cei care ne persecută (Matei 5.44). Acesta e mesajul lui Cristos, să-i iubim și să-i susținem pe toți cu rugăciune, chiar și pe cei care sunt greu de iubit.

Rugăciunea face loc pentru vocea corectivă a lui Dumnezeu. Lipsa rugăciunii slăbește capacitatea noastră de a-L auzi pe Cristos când șoptește cuvinte de corectare sau de convingere în duhul nostru. Evrei 12.2 ne amintește că Cristos e „Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre”. Fără Duhul Lui care locuiește în inima noastră, am fi pe un drum accidentat, urmând propria noastră judecată. Când ne rugăm ca voia lui Dumnezeu să se facă „precum în cer și pe pământ” (Matei 6.10), e revelată contrarietatea propriei noastre voințe.

Matei 26.41 oferă o altă atenționare: „Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită.” Lipsa rugăciunii întunecă inima noastră în privința ispitelor care ne înconjoară și duce la mai mult păcat. Devenim înțelepți în căile inimii noastre prin iluminarea și călăuzirea Duhului Sfânt. Și numai prin puterea Duhului Sfânt sunt eficiente rugăciunile noastre (vezi Romani 8.26-27).

Rugăciunea e sprijinul și conexiunea noastră cu Dumnezeu, Cristos a demonstrat contrarul lipsei rugăciunii în umblarea Lui pe pământ și ne-a arătat modelul unei vieți pline de rugăciune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre lipsa rugăciunii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries