settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt motivele întemeiate pentru a lipsi de la biserică?

Răspuns


Mulți oameni au o înțelegere defectuoasă sau nebiblică cu privire la mersul la biserică. Sentimentele unor oameni vizavi de mersul la biserică tind spre legalism – trebuie să meargă ori de câte ori are loc vreun serviciu sau vreo întâlnire de orice fel, sau riscă să se aleagă cu mânia lui Dumnezeu. Unii oameni experimentează sentimente de vinovăție atunci când lipsesc de la un serviciu de duminica dimineața din orice motiv. Din păcate, unele biserici încurajează aceste sentimente de vinovăție punând presiune asupra oamenilor. Cu toate că indiferența față de biserică sau o evitare voită a bisericii poate indica o problemă de sănătate spirituală a unei persoane, e important să înțelegem că calitatea relației unui om cu Dumnezeu nu e determinată de cât de des se află în biserică. Dragostea lui Dumnezeu pentru copiii Lui nu se bazează pe frecvența cu care participă la serviciile formale.

Fără nicio îndoială, creștinii, urmași ai lui Cristos, trebuie să meargă la biserică. Ar trebui ca fiecare creștin să-și dorească să se închine în adunare (Efeseni 5.19-20), să aibă părtășie și să-i încurajeze pe alți credincioși (1 Tesaloniceni 5.11) și să primească învățătură din Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 3.16-17). Auzirea Cuvântului lui Dumnezeu produce credință (Romani 10.17). Și strângerea laolaltă cu alți credincioși e o poruncă (Evrei 10.24-25); avem cu adevărat nevoie unii de alții. La fel cum Dumnezeu iubește un dătător voios (2 Corinteni 9.7), la fel e bucuros să vadă un participant la biserică cu adevărat voios.

Mersul la biserică ar trebui să fie una dintre prioritățile din viața creștinului. E important să fii dedicat bisericii tale locale. Care sunt motivele întemeiate pentru a lipsi dela biserică? E imposibil de dat o listă care să funcționeze pentru toată lumea. Bineînțeles, e justificabil să lipsești de la biserică în caz de boală. Dar, în alte domenii, chestiunea se reduce la atitudine și motivație. Dacă motivația cuiva pentru a lipsi de la biserică e pentru a-L sluji mai bine pe Domnul în altă parte, pentru a îndeplini nevoi reale sau pentru a îndeplini o responsabilitate rânduită de Dumnezeu, atunci nu e deloc greșit să lipsești de la un serviciu bisericesc. De la un polițist de serviciu, de exemplu, nu se poate aștepta să ignore un apel pentru a-și lua locul în bancă. Dar dacă motivul cuiva de a lipsi de la biserică este să-și împlinească poftele cărnii sau pentru a urmări scopuri egoiste sau pur și simplu pentru a evita părtășia creștină, atunci e o problemă.

Fiecare situație trebuie evaluată în mod personal și onest. E acceptabil în vreun caz să lipsești de la biserică pentru a participa la un eveniment sportiv? Da, în funcție de motivația și atitudinea cuiva. Dar cum e în cazul lipsei de la biserică în timpul concediului? Din nou, depinde de motivația și atitudinea cuiva. Vrem să evităm legalismul; nu suntem mântuiți prin mersul la biserică, ci prin har. În același timp, un creștin trebuie să-și dorească să meargă la biserică pentru a învăța despre măreția darului mântuirii lui Dumnezeu, despre cum să devină mai mult asemenea lui Cristos și pentru a avea ocazii de a le sluji altora.

Când ne examinăm motivele pentru a lipsi de la biserică, trebuie să examinăm și motivele pentru a merge la biserică. Mergem la biserică pentru a părea spirituali? Pentru a stabili posibile contacte de afaceri? Sau mergem din cauza noțiunii legaliste care spune că cu cât pășim de mai multe ori pe ușa bisericii, cu atât e mai mulțumit Dumnezeu de noi? E adevărat că sunt mulți oameni care merg la biserică în mod regulat, dar nu au o relație bună cu Domnul. Dacă mersul tău la biserică nu implică nimic mai mult decât să stai plictisit și fără să acorzi atenție în timpul cântărilor și a predicii, ca apoi să pleci de îndată ce serviciul se încheie, atunci puteai foarte bine să nu mergi la biserică, de vreme ce nu obții nimic din aceasta și nici nu contribui cu nimic.

Trebuie să vrem să mergem la biserică, să putem avea părtășie cu alții care au experimentat și ei harul măreț al lui Isus Cristos. Trebuie să evităm să lipsim de la biserică, ori de câte pri e posibil, fiindcă recunoaștem importanța auzirii Cuvântului lui Dumnezeu, a aplicării lui la viața noastră și a împărtășirii lui cu alții. Trebuie să mergem la biserică nu pentru a aduna puncte bonus spirituale, ci pentru că Îl iubim pe Dumnezeu, iubim poporul Lui și iubim Cuvântul Lui. Fiecare creștin trebuie să încerce să meargă la biserică în mod regulat. În același timp, lipsirea de la biserică pentru un motiv întemeiat nu e în niciun fel păcat sau ceva care să ne facă să ne simțim vinovați.

Dumnezeu cunoaște inima noastră. El nu e impresionat de o persoană pur și simplu pentru că participă la fiecare serviciu bisericesc. Dorința lui Dumnezeu e să ne zidească în Cristos, și metoda Lui în veacul de acum implică biserica locală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt motivele întemeiate pentru a lipsi de la biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries