settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii liber de păcat?

Răspuns


Proverbele 20:9 pune întrebarea: "Cine poate zice: «Mi-am curățat inima, sunt curat de păcatul meu»?" Cu toții ne putem identifica cu această întrebare. Dacă suntem sinceri cu noi înșine, știm că încă păcătuim. Atunci de ce spune Romani 6:18: "Și, prin chiar faptul că ați fost izbăviți de sub păcat, v-ați făcut robi ai neprihănirii"? Este aceasta o contradicție?

Păcatul poate fi definit ca fiind orice gând, acțiune sau atitudine care nu corespunde sfințeniei lui Dumnezeu (Romani 3:23). Păcatul are mai multe straturi. Există acțiuni sau gânduri specifice care sunt păcătoase. Uciderea, adulterul și furtul sunt păcate (Exodul 20:1-17). Chiar și dorința de a comite crimă, adulter și furt sunt păcate (Matei 5:21, 28). Dar păcatul merge mai departe decât atât. Comitem păcate pentru că suntem păcătoși. De când Adam a păcătuit primul în Grădina Edenului (Geneza 2:17; 3:17-19), fiecare persoană născută a moștenit de la el o natură păcătoasă (Psalmul 51:5; Romani 3:23; 5:12). Nu ne putem abține să nu păcătuim, deoarece este în natura noastră să facem acest lucru. O pasăre nu trebuie să fie învățată cum să construiască un cuib și să-și țină ouăle calde. Este în natura ei să facă acest lucru. Un copil nu trebuie să fie învățat să fie egoist și pretențios. Acest lucru vine de la sine.

Cu toate acestea, nu am fost creați pentru a fi păcătoși. Am fost creați de Dumnezeu după chipul Său (Geneza 1:27). Omenirea este capodopera Sa (Efeseni 2:10; Psalmul 8:4-6). Am fost concepuți să trăim în comuniune cu Creatorul nostru. Dar, din cauza păcatului, nu putem intra în prezența Sa (Habacuc 1:13). Când Isus a murit pe cruce, El a luat asupra Sa tot păcatul lumii (2 Corinteni 5:21; 1 Ioan 2:2). Luând pedeapsa pentru păcatul nostru, El a anulat datoria pe care fiecare dintre noi o are față de Dumnezeu (Coloseni 2:14). De asemenea, El a anulat blestemul vechii noastre naturi, care ne ține sclavi patimilor și dorințelor păcătoase (Galateni 3:10, 13). Înainte ca o persoană să-L întâlnească pe Hristos, ea este înrobită de acea natură păcătoasă (Romani 7:25; 2 Petru 2:19). În momentul convertirii, ni se dă o natură nouă care a fost eliberată de păcat (Romani 6:18; 8:2). Întregul capitol din Romani 6 explică acest lucru în detaliu. Versetul 14 spune: "Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteți sub Lege, ci sub har."

A fi liber de păcat înseamnă că cei care L-au făcut pe Isus Domnul vieții lor nu mai sunt înrobiți de păcat. Avem puterea, prin Duhul Sfânt, să trăim biruitori asupra păcatului (1 Corinteni 15:56-67; Romani 8:37). Așa cum odinioară urmam dorințele trupești, cei care sunt "în Isus Hristos" urmează acum Duhul Sfânt (Romani 8:14; Galateni 5:24). Deoarece trăim într-o lume căzută și suntem încă creaturi carnale, vom păcătui în continuare (1 Ioan 1:9; 2:1; Romani 7:21-22). Însă cei care Îl urmează pe Hristos nu fac din păcat o alegere de viață (1 Ioan 2:1-6; 3:6-10; Romani 6:2).

Cei care au fost născuți din nou (Ioan 3:3) au primit o natură nouă. În timp ce natura veche ne atrăgea spre plăcerea de sine, natura nouă ne trage spre sfințenie (2 Corinteni 5:17). A fi liber de păcat înseamnă că acesta nu mai exercită puterea pe care a avut-o cândva. Legătura egoismului, a lăcomiei și a poftei a fost ruptă. Eliberarea de păcat ne permite să ne oferim ca sclavi voluntari ai Domnului Isus Hristos, care continuă să lucreze în noi pentru a ne face mai asemănători cu El (Romani 6:18; 8:29; Filipeni 2:13).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii liber de păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries