settings icon
share icon
Întrebare

Ce era leviatanul?

Răspuns


Leviatanul e un soi de creatură acvatică. Biblia spune despre ea că e o fiară de temut cu ferocitate monstruoasă și mare putere. Rădăcina cuvântului ebraic pentru „leviatan" înseamnă „încolăcit" sau „răsucit". Isaia 27.1 menționează „leviatanul … șarpele fugar … leviatanul, șarpele inelat … balaurul de lângă mare". Orice ar fi (sau a fost) acest monstru marin, tăria și natura lui sălbatică erau bine cunoscute.

Întâlnim câteva referiri la leviatan în Vechiul Testament. Majoritatea pasajelor descriu leviatanul ca fiind o creatură reală, cunoscută oamenilor (care, bineînțeles, se țineau la distanță) prin reputație, dacă nu prin zărire. În Psalmul 104.25-26, Dumnezeu e lăudat ca fiind Cel care a creat habitatul pentru leviatan: „Iată marea cea întinsă și mare: în ea se mișcă nenumărate viețuitoare mici și mari. Acolo, pe ea, umblă corăbiile și în ea este leviatanul acela pe care l-ai făcut să se joace în valurile ei." Numai un Dumnezeu măreț ar fi putut crea leviatanul și apoi să facă un loc suficient de mare pentru el încât să „se joace" în siguranță.

În Isaia 27.1, leviatanul e folosit ca simbol pentru împărații nelegiuiți ai pământului care se împotrivesc poporului lui Dumnezeu. Puterea imensă pe care o dețin națiunile nelegiuite poate fi înspăimântătoare, însă Dumnezeu Își asigură copiii că răul, indiferent cât de monstruos, va fi înfrânt: „În ziua aceea, Domnul va lovi cu sabia Lui cea aspră, mare și tare leviatanul, șarpele fugar, și leviatanul, șarpele inelat, și va ucide balaurul de lângă mare." Psalmul 74.14 conține o referire similară la victoria lui Dumnezeu asupra leviatanului; în acest psalm cel mai probabil se face referire la faraonul Egiptului.

Iov 41 ne oferă cele mai multe detalii despre leviatan ca fiind o creatură marină reală. În acest capitol, Dumnezeu descrie leviatanul, accentuând dimensiunile animalului, tăria și ferocitatea lui. Leviatanul nu poate fi legat sau îmblânzit (Iov 41.1, 5); e înfricoșător numai să te uiți la el (versetul 9); cel mai bine e să-l lași în pace (versetele 8, 10). Leviatanul are o înfățișare frumoasă (versetul 12), dar e extrem de bine protejat de solzi (versetele 13, 15-17). Pieptul lui e la fel de impenetrabil ca spatele (versetele 15, 24). Are niște dinți înspăimântători (versetul 14) și moartea îl așteaptă pe oricine care se apropie de gura lui (versetele 18-21). Chiar și vitejii sunt îngroziți de leviatan (versetul 25). Nicio sabie, suliță, săgeată, ghioagă, piatră, ciomag sau lance nu-l poate înfrânge (versetele 26, 28-29). Nu poate fi închis în cușcă, fiindcă rupe fierul ca pe paie (versetul 27). Pe pământ, leviatanul lasă în urmă brazde; în apă produce o dâră adâncă, înspumată (versetele 30-32). Descrierea pe care Dumnezeu o face leviatanului se încheie cu afirmația că este adevăratul rege al fiarelor: „Pe pământ nimic nu-i este stăpân; este făcut ca să nu se teamă de nimic." (versetul 33)

Așadar, ce animal descrie capitolul 41 din cartea Iov? Unii comentatori cred că leviatanul e crocodilul. Alții cred că e o balenă sau un rechin. Pe baza descrierii biblice, cel mai probabil e că leviatanul e o reptilă marină de dimensiuni mari, posibil o specie de dinozaur cum ar fi plesiozaurul. Familiaritatea lui Iov cu un dinozaur nu e exagerată deloc, având în vedere că întâmplarea din cartea Iov se petrece într-o perioadă foarte timpurie a istoriei.

Ideea pe care o transmite Dumnezeu în Iov 41 e că leviatanul se află sub controlul suveran al lui Dumnezeu. Iov Îi punea întrebări lui Dumnezeu (Iov 26-31), dar Dumnezeu întoarce lucrurile și folosește măreția leviatanului ca să evidențieze slăbiciunea și fragilitatea lui Iov. Dacă Dumnezeu a creat leviatanul (un animal în fața căruia Iov nu putea sta), atunci cât de măreț e Dumnezeu? De ce ar încerca măcar Iov să se ia la trântă cu Cel atotputernic?

Leviatanul era o creatură periculoasă care-i făcea și pe luptătorii experimentați să se întoarcă și să fugă. Leviatanul nu e mit, ci o creatură marină reală, supusă doar creatorului ei. Așa cum spune Dumnezeu în descrierea leviatanului: „Cine Mi s-ar împotrivi în față? Cui sunt dator, ca să-i plătesc? Sub cer totul este al Meu." (Iov 41.10-11)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce era leviatanul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries