settings icon
share icon
Întrebare

Cine/ce este Leul din seminția lui Iuda?

Răspuns


Leul din tribul lui Iuda este un simbol care se găsește în Geneza și în Apocalipsa. În Geneza, Iacov îl binecuvântează pe fiul său Iuda, referindu-se la el și la viitorul său trib ca la un pui de leu și la un leu (Geneza 49:9). În Apocalipsa, acest simbol este văzut din nou atunci când leul din tribul lui Iuda este declarat că a triumfat și că este vrednic să deschidă sulul și cele șapte peceți ale sale (Apocalipsa 5:5). Isus este Cel care este vrednic să deschidă sulul (vezi Ioan 5:22). Prin urmare, Isus este Leul din seminția lui Iuda.

În Geneza, în timp ce Iacov își binecuvântează copiii, îi promite lui Iuda că frații săi îl vor lăuda și că i se vor închina. De asemenea, Iacov îi spune lui Iuda: "Ești un pui de leu, Iuda; te întorci din pradă, fiul meu. Ca un leu se ghemuiește și se culcă, ca o leoaică - cine îndrăznește să-l trezească?". (Geneza 49:9). Iacov spune că, în viitor, sceptrul și toiagul de conducător nu se vor depărta de Iuda "până când va veni cel căruia îi aparține și ascultarea națiunilor va fi a Lui" (Geneza 49:10). Această profeție mesianică indică spre a doua venire a Domnului Isus, descendentul lui Iuda, care va conduce pământul (Apocalipsa 19:11-16).

Pe baza binecuvântării lui Iacob, leul este un simbol al tribului lui Iuda, cunoscut ca tribul regal (regele David a fost din tribul lui Iuda). Leii simbolizează puterea, ferocitatea și măreția. Leii sunt regele animalelor, iar Leul din tribul lui Iuda este regele tuturor lucrurilor. În Vechiul Testament, Dumnezeu este descris uneori ca fiind ca un leu. În Isaia 31:4, la fel "ca un leu care mârâie, un leu mare peste prada sa - și chiar dacă o ceată întreagă de păstori este chemată împotriva lui, nu se sperie de strigătele lor ... tot așa Domnul Atotputernic se va coborî să lupte pe muntele Sionului și pe înălțimile lui". Domnul nu se teme de dușmanii Săi. El Își protejează poporul Său și nu permite ca acesta să fie cucerit. În Osea, Dumnezeu este supărat pe Israel pentru că a devenit mândru și a uitat de El. Dumnezeu spune: "Voi fi ca un leu pentru ei. ... ca un leu îi voi devora. . . . Vei fi nimicit, Israele, pentru că ești împotriva Mea, împotriva ajutorului tău" (Osea 13:7-8). Este mai bine să experimentăm ajutorul și protecția Leului decât să negăm domnia Lui și să ne confruntăm cu ferocitatea Lui.

În Apocalipsa 5, Isus este Leul mult așteptat al tribului lui Iuda. Ioan plânge pentru că nimeni nu a fost găsit vrednic să deschidă sulul judecății lui Dumnezeu sau chiar să se uite înăuntru. Apoi, unul dintre bătrâni îi spune lui Ioan: "Nu plânge! Vezi, Leul din seminția lui Iuda, Rădăcina lui David, a triumfat. El poate să deschidă sulul și cele șapte peceți ale sale" (Apocalipsa 5:4-5). Ambele genealogii din Matei și Luca consemnează că Isus este un descendent al tribului lui Iuda. Atunci când Isus este dezvăluit ca fiind Leul promis din seminția lui Iuda, acest lucru dezvăluie divinitatea Sa. El este adevăratul rege și Cel căruia îi aparține supunerea mult așteptată a națiunilor. Cu toate acestea, nu ferocitatea Sa sau forța puterii Sale este cea care Îl face demn. Leul a triumfat pentru că a devenit un Miel (Apocalipsa 5:6-10; cf. Ioan 1:29). Isus Hristos este vrednic pentru că a trăit o viață perfectă, fără păcat și, prin vărsarea sângelui Său, a învins păcatul și moartea. Moartea și învierea Sa au avut ca rezultat o protecție pentru poporul Său și o împărăție veșnică care Îl va onora și I se va închina lui Dumnezeu. La conducerea acestei împărății va fi Isus, Leul din seminția lui Iuda.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine/ce este Leul din seminția lui Iuda?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries