settings icon
share icon
Întrebare

Ce este legea lui Cristos?

Răspuns


Galateni 6.2 afirmă: „Purtați-vă sarcinile unii altora și veți împlini astfel legea lui Cristos.” Ce anume este legea lui Cristos și cum este ea împlinită prin faptul că ne purtăm sarcinile unii altora? Cu toate că legea lui Cristos e menționată și în 1 Corinteni 9.21, Biblia nu definește niciunde în mod specific ce anume este această lege a lui Cristos. Însă majoritatea învățătorilor Bibliei înțeleg că legea lui Cristos este ceea ce a afirmat Cristos că sunt cele mai mari dintre porunci, în Marcu 12.28-31: „... «Care este cea dintâi dintre toate poruncile?» Isus i-a răspuns: «Cea dintâi este aceasta: 'Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este un singur Domn' și 'Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău și cu toată puterea ta.' Iată porunca dintâi. Iar a doua este următoarea: 'Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.' Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.»”

Legea lui Cristos prin urmare este să-L iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră și să ne iubim aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine. În Marcu 12.32-33, cărturarul care I-a pus lui Isus această întrebare a răspuns că: „A-L iubi cu toată inima, cu tot cugetul, cu tot sufletul și cu toată puterea și a iubi pe aproapele ca pe sine este mai mult decât toate arderile-de-tot și decât toate jertfele.”Aici Isus și cărturarul au căzut de acord că aceste două porunci sunt miezul întregii Legi vechi-testamentare. Toată Legea Vechiului Testament poate fi plasată în categoria „iubirii lui Dumnezeu” sau a „iubirii aproapelui”.

Diverse versete din Noul Testament afirmă că Isus a împlinit Legea vechi-testamentară, ducând-o la finalizare și încheiere (Romani 10.4, Galateni 3.23-25, Efeseni 2.15). În loc de Legea Vechiului Testament, creștinii trebuie să asculte de legea lui Cristos. În loc să încerce să-și amintească cele peste 600 de porunci din Legea Vechiului Testament, creștinii trebuie doar să se concentreze la iubirea Lui Dumnezeu și la iubirea altora. Dacă creștinii ar asculta cu adevărat și cu toată inima de aceste două porunci, am îndeplini tot ceea ce Dumnezeu ne cere.

Cristos ne-a eliberat de robia sutelor de porunci din Legea Vechiului Testament și în schimb ne cheamă să iubim. 1 Ioan 4.7-8 declară: „Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții; căci dragostea este de la Dumnezeu. Și oricine iubește este născut din Dumnezeu și cunoaște pe Dumnezeu. Cine nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.” 1 Ioan 5.3 continuă: „Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Și poruncile Lui nu sunt grele.”

Unii folosesc faptul că nu ne aflăm sub Legea Vechiului Testament ca o scuză pentru a păcătui. Apostolul Pavel abordează chiar această chestiune în Romani. „Ce urmează de aici? Să păcătuim pentru că nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum.” (Romani 6.15) Pentru urmașul lui Cristos, evitarea păcatului trebuie făcută din dragoste pentru Dumnezeu și dragoste pentru alții. Dragostea trebuie să fie motivația noastră. Când recunoaștem valoarea jertfei lui Isus în locul nostru, răspunsul nostru trebuie să fie dragoste, recunoștință și ascultare. Când înțelegem sacrificiul pe care l-a făcut Isus pentru noi și pentru alții, răspunsul nostru trebuie să fie să-I urmăm exemplul în exprimarea dragostei față de alții. Motivația noastră pentru biruirea păcatului trebuie să fie dragostea, nu o dorință de a asculta în mod legalist de o serie de porunci. Se așteaptă de la noi să ascultăm de legea lui Cristos pentru că Îl iubim, nu ca să putem bifa o listă de porunci de care am reușit să ascultăm.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este legea lui Cristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries