settings icon
share icon
Întrebare

Ce vrea să spună Biblia când vorbeşte despre legat şi dezlegat?

Răspuns


Conceptul „legatului şi dezlegatului” este arătat de Biblie în Matei 16.19: „Îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri.” În acest verset, Isus îi vorbeşte în mod direct apostolului Petru şi în mod indirect celorlalţi apostoli. Cuvintele lui Isus au însemnat că Petru urma să aibă dreptul de a intra în Împărăţia cerurilor el însuşi, că urma să aibă autoritate generală, simbolizată de posesiunea cheilor şi că predicarea Evangheliei va fi mijlocul deschiderii Împărăţiei cerurilor pentru toţi credincioşii şi al închiderii ei pentru cei necredincioşi. Cartea Faptele apostolilor ne arată acest proces în desfăşurare. Prin predica lui din ziua Cincizecimii (Faptele 2.14-40), Petru a deschis uşa Împărăţiei pentru prima dată. Expresiile „leagă” şi „dezleagă” erau obişnuite în frazeologia legală evreiască, însemnând a declara ceva interzis sau a-l declara permis.

Petru şi ceilalţi ucenici urmau să continue lucrarea lui Hristos pe pământ de a predica Evanghelia şi de a declara voia lui Dumnezeu pentru oameni şi ei erau înarmaţi cu aceeaşi autoritate pe care a avut-o El. În Matei 18.18, este de asemenea o referinţă clară la legat şi dezlegat în contextul disciplinei bisericeşti. Apostolii nu uzurpă domnia şi autoritatea lui Hristos asupra anumitor credincioşi şi asupra destinului lor veşnic, ci exercită autoritatea şi disciplina şi, dacă e necesar, îi exclud pe membrii neascultători ai bisericii.

Hristos aprobă în cer ceea ce este făcut în Numele Lui şi în ascultare de Cuvântul Lui pe pământ. Deopotrivă în Matei 16.19 şi în 18.18, sintaxa textului din limba greacă clarifică înţelesul. Ceea ce legi pe pământ va fi fost deja legat în ceruri. Ceea ce dezlegi pe pământ va fi fost deja dezlegat în cer. Cu alte cuvinte, Isus dezleagă în cer autoritatea Cuvântului Său, care merge mai departe pe pământ, pentru împlinirea scopului său.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce vrea să spună Biblia când vorbeşte despre legat şi dezlegat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries