settings icon
share icon
Întrebare

Ce este leadershipul creștin?

Răspuns


Ce este leadershipul creștin? Cum ar trebui să arate un lider creștin? Nu există exemplu mai excelent pentru un lider creștin decât Domnul nostru Isus Cristos. El a afirmat: „Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi.” (Ioan 10.11) Vedem în acest verset descrierea perfectă a liderului creștin. Este o persoană care acționează ca un păstor pentru „oile” din grija lui.

Când Isus a făcut referire la noi folosind termenul de „oi”, nu vorbea în sens afectiv. În realitate oile se numără printre cele mai tolomace animale din creație. O oaie rătăcită, care încă poate auzi turma, devine dezorientată, confuză, înspăimântată și incapabilă să găsească drumul înapoi spre turmă. Neputând să țină la distanță prădătorii flămânzi, oaia rătăcită probabil că este cea mai neajutorată dintre toate creaturile. Turme întregi de oi se știe că s-au înecat în timpul unor revărsări de ape spontane, chiar unde era vizibil accesul spre un teren mai înalt. Fie că ne place, fie că nu, când Isus ne-a numit oile Lui, prin aceasta a spus că fără un păstor, suntem cu totul neajutorați.

Păstorul este o persoană care are câteva roluri privitor la oile lui. Conduce, hrănește, alină, corectează și protejează. Păstorul turmei Domnului conduce dând dovadă de evlavie și neprihănire în viața lui și încurajându-i și pe alții să-i urmeze exemplul. Bineînțeles, exemplul nostru suprem – și cel pe care ar trebui să-l urmăm – este Cristos Însuși. Apostolul Pavel a înțeles acest lucru: „Călcați pe urmele mele, întrucât și eu calc pe urmele lui Cristos.” (1 Corinteni 11.1) Liderul creștin e un om care Îl urmează pe Cristos și îi inspiră și pe alții să-L urmeze la rândul lor.

Liderul creștin e și unul care hrănește și îngrijește oile, iar „hrana supremă a oilor” este Cuvântul lui Dumnezeu. Așa cum păstorul își conduce oile la cea mai mănoasă pășune, ca ele să crească și să propășească, la fel liderul creștin își hrănește turma cu singura hrană care va produce creștini puternici, plini de vlagă. Biblia – nu psihologia sau înțelepciunea lumii – este singura dietă care poate produce creștini sănătoși. „... omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului.” (Deuteronomul 8.3)

Liderul creștin liniștește oile, legându-le rănile și aplicând balsamul compasiunii și al dragostei. Fiind Păstorul cel Mare al Israelului, Domnul Însuși promite: „Voi lega pe cea rănită și voi întări pe cea slabă.” (Ezechiel 34.16) Ca și creștini în lumea din ziua de azi, suferim multe răniri în duhul nostru și avem nevoie de lideri plini de compasiune care să poarte poverile împreună cu noi, să simpatizeze cu împrejurările prin care trecem și să manifeste răbdare față de noi, să ne încurajeze din Cuvânt și să ducă îngrijorările noastre în fața tronului Tatălui.

Așa cum păstorul își folosește toiagul să aducă o oaie rătăcită înapoi pe pășune, la fel liderul creștin îi corectează și disciplinează pe cei din grija lui când rătăcesc. Fără ranchiună sau un duh arogant, ci cu „duhul blândeții” (Galateni 6.1), cei aflați în poziție de conducere trebuie să corecteze potrivit cu principiile Scripturii. Corectarea sau disciplinarea nu e niciodată o experiență plăcută pentru niciuna dintre părți, dar liderul creștin care dă greș în acest domeniu nu dă dovadă de dragoste pentru cei aflați în grija lui. „Domnul mustră pe cine iubește...” (Proverbe 3.12), și liderul creștin trebuie să urmeze exemplul Lui.

Cel din urmă rol al liderului creștin este cel de protector. Păstorul delăsat în acest domeniu descoperă curând că pierde oi care sunt luate de prădătorii care dau târcoale în jurul – și uneori în interiorul – turmei lui. Prădătorii din ziua de azi sunt cei care încearcă să ademenească și să îndepărteze oile cu învățături false, dând la o parte Biblia ca fiind bizară și demodată, insuficientă, neclară sau de neînțeles. Aceste minciuni sunt răspândite de cei cu privire la care Isus ne-a avertizat: „Păziți-vă de proroci mincinoși. Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori.” (Matei 7.15) Liderii noștri trebuie să ne protejeze de învățăturile false ale celor care ne-ar îndepărta de adevărul Scripturii și de faptul că numai Cristos e calea mântuirii: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” (Ioan 14.6)

Un cuvânt final despre liderii creștini vine din articolul „Wanted: A Few Good Shepherds (Must Know How to Wash Feet)” („Se caută: O mână de păstori buni (Trebuie să știe cum să spele picioarele)”, n.tr.), de John MacArthur:

„În planul pe care l-a rânduit Dumnezeu pentru Biserică, poziția de conducere este o poziție de slujire umilă, plină de dragoste. Leadershipul Bisericii e lucrare, nu management. Cei pe care Dumnezeu i-a desemnat ca lideri sunt chemați nu să fie monarhi guvernatori, ci robi umili; nu celebrități istețe, ci slujitori care trudesc. Cei care vor conduce poporul lui Dumnezeu trebuie mai presus de toate să exemplifice în viața lor sacrificiul, devotarea, supunerea și umilința. Isus Însuși ne-a dat modelul când S-a plecat să spele picioarele ucenicilor Lui, o sarcină care de obicei era îndeplinită de cei mai de jos sclavi (Ioan 13). Dacă Domnul universului a făcut asta, niciun lider de biserică nu are dreptul să se considere o persoană superioară.”

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este leadershipul creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries