settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să-L lauzi pe Dumnezeu?

Răspuns


Creștinii vorbesc adesea despre „lăudarea lui Dumnezeu", și Biblia le poruncește tuturor ființelor vii să-L laude pe Domnul (Psalmul 150.6). Un cuvânt evreiesc pentru „laudă" este yadah, care înseamnă „a lăuda, a aduce mulțumire sau a mărturisi". Un al doilea cuvânt tradus adesea cu „laudă" în Vechiul Testament este zamar, „a cânta laude". Un al treilea cuvânt tradus cu „laudă" este halal (rădăcina cuvântului aleluia), care înseamnă „a lăuda, a cinsti sau a elogia". Toți cei trei termeni conțin ideea de a-i mulțumi și a-l cinsti pe cineva care e demn de laudă.

Cartea Psalmii e o colecție de cântece pline de laudă la adresa lui Dumnezeu. Printre ei e Psalmul 9, care spune: „Voi face din Tine bucuria și veselia mea, voi cânta Numele Tău, Dumnezeule Preaînalt." (versetul 2) Psalmul 18.3 spune că Dumnezeu e „vrednic de laudă". Psalmul 21.13 Îi aduce laude lui Dumnezeu atât pentru cine este, cât și pentru puterea Lui cea mare: „Scoală-te, Doamne, cu puterea Ta, și vom cânta și vom lăuda puterea Ta!"

Psalmul 150 folosește cuvântul laudă de treisprezece ori în șase versete. Primul verset ne spune „unde" să aibă loc lauda – pretutindeni! „Lăudați pe Dumnezeu în Locașul Lui cel Sfânt, lăudați-L în întinderea cerului."

Următorul verset ne învață „de ce" să-L lăudăm pe Domnul: „Lăudați-L pentru isprăvile Lui cele mari, lăudați-L după mărimea Lui nemărginită!"

Verstele 3-5 notează „cum" să-L lăudăm pe Domnul – cu o varietate de instrumente și cu dans. Impresia dată e că orice mijloc avem de a produce sunete trebuie să fie folosit pentru a-L lăuda pe Dumnezeu.

Versetul 6 ne spune „cine" trebuie să-L laude pe Domnul: „Tot ce are suflare să laude pe Domnul! Lăudați pe Domnul!" Tot ceea ce are viață trebuie să-L laude pe Domnul.

În Noul Testament, sunt exemple de laudă adusă lui Isus. Matei 21.16 face referire la cei care Îl laudă pe Isus când intră călare pe un măgăruș în Ierusalim. Matei 8.2 consemnează că un lepros s-a închinat înaintea lui Isus. În Matei 28.17, se spune că ucenicii lui Isus I s-au închinat după înviere. Isus a primit lauda ca Dumnezeu.

Biserica Primară avea adesea părtășie în momente în care aduceau laudă. De exemplu, prima biserică din Ierusalim includea un accent pus pe închinare (Fapte 2.42-43). Liderii Bisericii din Antiohia s-au rugat, s-au închinat și au postit când Pavel și Barnaba au fost chemați în lucrarea misionară (Fapte 13.1-5). Multe dintre scrisorile lui Pavel includ secțiuni semnificative de laudă la adresa Domnului (1 Timotei 3.14-16, Filipeni 1.3-11).

La sfârșitul timpului, tot poporul lui Dumnezeu se va uni într-o laudă veșnică la adresa lui Dumnezeu. „Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. Scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului vor fi în ea. Robii Lui Îi vor sluji." (Apocalipsa 22.3) Blestemul păcatului fiind îndepărtat, cei care vor fi cu Dumnezeu Îl vor lăuda veșnic pe Împăratul împăraților în perfecțiune. Se spune că închinarea pe care I-o aducem lui Dumnezeu pe pământ e în mod sigur o pregătire pentru celebrarea laudei care va avea loc în veșnicie cu Domnul.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să-L lauzi pe Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries