settings icon
share icon
Întrebare

Ce este kinismul?

Răspuns


Kinismul este o ramură a unei diverse serii de mișcări religioase care promovează segregarea rasială. Mișcarea aceasta își are bazele în creștinism și, în cea mai mare parte, e compusă din oameni istorici, calviniști, ortodocși și reformați în vederile doctrinare. Tendința de aderare la anumite doctrine adevărate nu însemană totuși că kiniștii au credințe și practici drept credincioase. De fapt, aderarea la doctrine adevărate în conținutul lor și cunoștința teologică extinsă a unora dintre adepții kinismului fac ca acest cult să fie și mai periculos.

E dificil să obții un răspuns direct referitor la kinism, pentru că mișcarea e relativ nouă și neformată și, de asemenea, pentru că kiniștii însăși tind să fie foarte studioși și ezoterici. Însă câteva lucruri sunt clare. Spre deosebire de Christian Identity Movement sau de Aryan Nation, kiniștii nu cred că rasele non-albe nu pot fi mântuite. De asemenea, spre deosebire de angloisraeliți, ei nu cred că adevărații descendenți ai națiunii Israel sunt grupurile etnice britanice și americane.

Ceea ce face kinismul să fie diferit este credința că Dumnezeu a rânduit o ordine pentru omenire, care trece dincolo de închinarea personală și individuală. Ei cred că Dumnezeu a așezat granițe pentru grupurile de ființe umane și că ființele umane trebuie să respecte aceste granițe prin menținerea unei ordini tribale. Ce înseamnă acest lucru este că poți avea un grup de kiniști albi și un grup de kiniști negri, dar ei nu se vor închina împreună. Ei cred că omul uzurpă autoritatea lui Dumnezeu când „coabitează” cu diverse rase, când (după cum spun ei) Dumnezeu a rânduit o distincție necesară. În cuvintele unui kinist: „Aceasta [credință] afectează ecleziologia noastră, de vreme ce va face ca o megabiserică multirasială care bate de zor în tobe să fie o duhoare în nările lui Dumnezeu.” Pe lângă că e lipsită cu totul de dragoste, afirmația aceasta e pur și simplu nebiblică, promovează un punct de vedere rasist și e un loc de desfășurare pentru mândrie și legalism.

Kiniștii insistă asupra bisericilor segregate rasial, a comunităților și, bineînțeles, a familiilor. Ei cred că creștinii trebuie să continue să țină legile vechi-testamentare care le interziceau evreilor să se căsătorească cu alte triburi/familii. De asemenea, spun că Dumnezeu a „separat” rasele la Turnul Babel și că „reintegrarea” lor e un afront adus ordinii pentru omenire pe care Dumnezeu a stabilit-o. Ambele aceste concepții, deși au susținere erudită din abundență în rândul kiniștilor, pot fi demontate ușor cu Scriptura.

În primul rând, ca să ne dăm seama dacă Legea Vechiului Testament privind segregarea se aplică Bisericii nou-testamentare, trebuie să punem întrebarea care a fost motivul segregării din Vechiul Testament. Motivul lui Dumnezeu pentru această lege a fost în mod foarte clar ca să fie evitată introducerea/asimilarea idolatriei păgâne în societatea evreiască (Maleahi 2.11, Deuteronomul 7.3). În Noul Testament, odată cu intrarea în scenă a Duhului Sfânt care locuiește în credincios și cu porunca de a duce Vestea Bună la neamuri, vedem o trecere de la Israelul ca singură națiune acceptată înaintea lui Dumnezeu la „în orice neam, cine se teme de El și lucrează neprihănire este primit de El” (Faptele Apostolilor 10.34-35), devenind parte din Trupul lui Cristos. Kinistul va fi de acord cu acest lucru, spunând că orice om din orice rasă poate fi creștin. Dar continuă să susțină că mariajul mixt este interzis, chiar dacă nu există motive biblice pentru acest lucru.

Deși națiunea lui Israel va fi readusă în favoarea lui Dumnezeu după ce neamurile vor fi aduse la El (Romani 11.11-12), legea care spune „Nu te căsători cu străini, fiindcă ți-ar abate inima de la Dumnezeu” (vezi Deuteronomul 7.3-4) nu mai este valabilă, pentru că o persoană se poate căsători cu un creștin de o altă rasă și să nu fie în pericolul de a fi atras la dumnezei străini. Așadar porunca cea nouă este „nu te căsători cu necredincioși, ca să nu-ți împiedice umblarea cu Dumnezeu (vezi 2 Corinteni 6.14). Segregarea rasială pur și simplu nu mai este necesară, pentru că Biserica cuprinde acum atât evrei, cât și dintre neamuri, care cred în Cristos pentru mântuirea lor; cu alte cuvinte, toți cei care au Duhul Sfânt sunt, într-un sens real „o singură frăție” (vezi Luca 8.21, Galateni 3.26-29).

Cât despre acțiunea lui Dumnezeu de la Turnul Babel care e interpretată ca rânduire a segregării rasiale, istoria de la Turnul Babel (Genesa 11.1-9) are de-a face cu Dumnezeu care încurcă limbile oamenilor, ca ei să nu mai poată lucra împreună să împlinească lucruri rele împotriva Lui. Nu e vorba despre segregarea rasială. Lucrul acesta e dovedit de Galateni 2.11-14, unde Pavel îl confruntă pe Petru fiindcă acesta s-a separat de credincioșii dintre neamuri din biserică. Un alt exemplu ar fi ordinarea lui Timotei, născut grec, ca pastor creștin, de către Pavel (2 Timotei 1.6). El chiar îl numește pe Timotei „adevăratul meu copil în credință” (1 Timotei 1.2). Mama lui Timotei era evreică și o femeie a credinței. Aceasta înseamnă că Timotei a trăit și a lucrat într-o comunitate care cuprindea atât evrei, cât și dintre neamuri. Oare propria lui mamă nu mergea la biserica lui? Și, dacă Dumnezeu dorea ca rasele să fie segregate, ce biserică ar fi putut păstori Timotei, fiind jumătate evreu, jumătate făcând parte dintre neamuri? Și cum ar fi stat lucrurile chiar cu Pavel, „propovăduitor, apostol... și învățător al neamurilor” (1 Timotei 2.7)? Dacă kinismul ar fi adevărat, nu ar fi trimis Dumnezeu pe cineva dintre neamuri să le predice și să îi învețe pe cei dintre neamuri?

Pe scurt, kinismul e pur și simplu o altă încercare de a fi justificat prin Lege, în loc de justificarea prin Evanghelia harului lui Dumnezeu. „Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Cristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului.” (Romani 1.16, evidențierea adăugată)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este kinismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries