settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia cu privire la karma?


Karma este un concept teologic întâlnit în religiile budistă și hindusă. Este ideea că felul în care îți trăiești viața va determina calitatea vieții pe care o vei avea după reîncarnare. Dacă ești altruist, bun și sfânt în timpul acestei vieți, vei fi răsplătit prin reîncarnarea (renașterea într-un nou trup pământesc) într-o viață plăcută. Dar dacă duci o viață plină de egoism și rău, te vei reîncarna într-o viață mai puțin plăcută. Cu alte cuvinte, în viața următoare culegi ce ai semănat în aceasta. Karma se bazează pe credința teologică în reîncarnare. Biblia respinge ideea reîncarnării, prin urmare, ea nu susține ideea de karma.

Evrei 9.27 afirmă: „Și, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata...” Acest verset biblic face clare două puncte importante care, pentru creștini, neagă posibilitatea reîncarnării și a karmei. Mai întâi, el afirmă că suntem „[rânduiți să murim o singură dată]”, însemnând că oamenii se nasc o singură dată și mor o singură dată. Nu există un ciclu nesfârșit de viață, moarte și renaștere, idee inerentă în teoria reîncarnării. În al doilea rând, afirmă că, după moarte, vom sta în fața judecății, însemnând că nu există o a doua șansă, așa cum, în reîncarnare și în karma, există șansa de a trăi o viață mai bună. Ai o singură șansă la viață, de a o trăi potrivit cu planul lui Dumnezeu, și atât.

Biblia vorbește mult despre cules și despre semănat. Iov 4.8 spune: „După câte am văzut eu, numai cei care ară fărădelegea și seamănă nelegiuirea îi seceră roadele!” Psalmul 126.5 spune: „Cei care seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie.” Luca 12.24 spune: „Uitați-vă cu băgare de seamă la corbi: ei nu seamănă, nici nu seceră, n-au nici cămară, nici grânar; și totuși, Dumnezeu îi hrănește. Cu cât mai de preț sunteți voi decât păsările!” În fiecare dintre aceste cazuri, precum și în cazul celorlalte referințe cu privire la cules și la semănat, actul primirii răsplății pentru faptele tale are loc în această viață, nu într-o viață viitoare. Este o activitate din prezent, iar referințele clarifică faptul că roadele pe care le culegi vor fi corespunzătoare cu acțiunile pe care le-ai făcut. Mai mult, ceea ce semeni în această viață va influența răsplata sau pedeapsa în viața de apoi.

Viața de apoi nu este o renaștere sau o reîncarnare într-un alt corp aici pe pământ. Ea este fie suferință veșnică în iad (Matei 25.46), fie viață veșnică în cer, cu Isus, care a murit, astfel încât să putem trăim veșnic împreună cu El. Asupra acestui lucru ar trebui să ne concentrăm atenția în viața noastră pe pământ. Apostolul Pavel a scris în Galateni 6.8-9: „Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viața veșnică. Să nu obosim în facerea binelui; căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.”

În cele din urmă, trebuie să ne amintim întotdeauna că Isus este Cel a cărui moarte pe cruce rodește viață veșnică pentru noi și că credința în Isus ne dă această viață veșnică. Efeseni 2.8-9 ne spune: „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Prin urmare, vedem că conceptul de reîncarnare și karma este incompatibil cu ceea ce ne învață Biblia despre viață, moarte și semănatul și culesul vieții veșnice. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia cu privire la karma?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries