settings icon
share icon
Întrebare

Ce se întâmplă la judecata finală?

Răspuns


Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem cu privire la judecata finală este că nu poate fi evitată. Indiferent de felul în care alegem să interpretăm profețiile privitoare la vremurile sfârșitului, ni se spune că „oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata" (Evrei 9.27). Cu toții vom avea o întâlnire divină cu Creatorul nostru. Apostolul Ioan a consemnat câteva detalii cu privire la judecata finală:

„Apoi am văzut un scaun de domnie mare și alb și pe Cel ce ședea pe el. Pământul și cerul au fugit dinaintea Lui și nu s-a mai găsit loc pentru ele. Și am văzut pe morți, mari și mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Niște cărți au fost deschise. Şi a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieții. Și morții au fost judecați după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărțile acelea. Marea a dat înapoi pe morții care erau în ea; Moartea și Locuința morților au dat înapoi pe morții care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui. Și Moartea și Locuința morților au fost aruncate în iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieții a fost aruncat în iazul de foc." (Apocalipsa 20.11-15)

Acest pasaj demn de atenție ne prezintă judecata finală – finalul istoriei omenirii și începutul stării veșnice. Putem fi siguri de acest lucru: nu se va face nicio greșeală în audierea noastră, pentru că vom fi judecați de un Dumnezeu perfect (Matei 5.48, 1 Ioan 1.5) Acest lucru se va manifesta prin multe dovezi imposibil de negat. Mai întâi, Dumnezeu va fi cu totul drept și corect (Fapte 10.34, Galateni 3.28). În al doilea rând, Dumnezeu nu poate fi înșelat (Galateni 6.7). În al treilea rând, Dumnezeu nu poate fi influențat de părtiniri, scuze sau minciuni (Luca 14.16-24).

În calitatea lui de Dumnezeu-Fiul, Isus Cristos va fi judecătorul (Ioan 5.22). Toți necredincioșii vor fi judecați de Cristos la „scaunul de domnie mare și alb" și vor fi pedepsiți potrivit cu ceea ce au făcut. Biblia prezintă foarte clar că necredincioșii își adună mânie împotriva lor (Romani 2.5) și că Dumnezeu va „răsplăti fiecăruia după faptele lui" (Romani 2.6). (Credincioșii vor fi și ei judecați, la o judecată diferită, numită „scaunul de judecată al lui Cristos" (Romani 14.10), dar pentru că neprihănirea lui Cristos ne-a fost atribuită nouă și numele noastre sunt scrise în cartea vieții, vom fi răsplătiți, nu pedepsiți, potrivit cu faptele noastre.) La judecata finală, soarta celor nemântuiți va fi în mâna Dumnezeului omniscient, care care va judeca fiecare om potrivit cu starea sufletului său.

Acum, soarta e în mâinile noastre. Călătoria sufletului nostru se va sfârși fie într-un cer veșnic, fie într-un iad veșnic (Matei 25.46). Trebuie să alegem unde vom fi acceptând sau respingând jertfa lui Cristos în locul nostru și trebuie să facem această alegere înainte să se încheie viața noastră fizică pe pământ. După moarte, nu mai există alegere și soarta noastră este să stăm în fața tronului lui Dumnezeu, unde totul va fi „gol și descoperit" înaintea Lui (Evrei 4.13). Romani 2.6 declară că Dumnezeu va „răsplăti fiecăruia după faptele lui".

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce se întâmplă la judecata finală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries