settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre momentul când Dumnezeu ne va judeca?

Răspuns


Sunt două judecăți separate. Credincioșii sunt judecați la Scaunul de Judecată al lui Cristos (Romani 14.10-12). Fiecare credincios va da socoteală pentru el însuși și Domnul va judeca deciziile pe care le-a făcut – inclusiv cele care țin de chestiuni de conștiință. Această judecată nu determină mântuirea, care e numai prin credință (Efeseni 2.8-9), ci, în schimb, e momentul când credincioșii trebuie să dea socoteală de viața lor în slujba lui Cristos. Poziția noastră în Cristos e „temelia" despre care se vorbește în 1 Corinteni 3.11-15. Ceea ce clădim pe temelie poate fi „aur, argint sau pietre scumpe" care sunt faptele bune făcute în Numele lui Cristos , ascultarea și rodnicia – slujba spirituală devotată slăvirii lui Dumnezeu și zidirii Bisericii. Sau ceea ce clădim pe temelie poate fi „lemn, fân sau trestie", care sunt activitățile inutile, de mică importanță, superficiale, care nu au nicio valoare spirituală. Scaunul de Judecată al lui Cristos va descoperi aceste lucruri.

Aurul, argintul și pietrele scumpe din viața credincioșilor vor trece de focul doveditor al lui Dumnezeu (v. 13) și credincioșii vor fi răsplătiți pe baza acelor fapte bune – cât de cu credincioșie L-am slujit pe Cristos (1 Corinteni 9.4-27), în ce măsură am ascultat de Marea trimitere (Matei 28.18-20), cât de biruitori am fost asupra păcatului (Romani 6.1-4), cât de bine ne-am controlat limba (Iacov 3.1-9) etc. Va trebui să dăm socoteală de acțiunile noastre, dacă au arătat ele cu adevărat poziția noastră în Cristos. Focul judecății lui Dumnezeu va arde în întregime „lemnul, fânul și trestia" cuvintelor pe care le-am spus și lucrurilor pe care le-am făcut care nu au nicio valoare eternă. „Așa că fiecare dintre noi are să dea socoteală despre sine însuși lui Dumnezeu." (Romani 14.12)

Cea de-a doua judecată e cea a necredincioșilor care vor fi judecați la Marele Scaun Alb de Judecată (Apocalipsa 20.11-15). Nici această judecată nu va determina mântuirea. Toți cei care se află în fața Scaunului de judecată Mare și Alb sunt necredincioși care L-au respins pe Cristos în viața lor și, prin urmare, sunt deja destinați iazului cu foc. Apocalipsa 20.12 spune că necredincioșii vor fi „judecați după faptele lor, după cele ce [vor fi] scrise în cărțile acelea". Cei care L-au respins pe Cristos ca Domn și Mântuitor vor fi judecați numai pe baza faptelor lor, și pentru că Biblia ne spune că „nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii" (Galateni 2.16), vor fi condamnați. Nicio măsură de fapte bune și de respectare a legilor lui Dumnezeu nu poate fi suficientă ca să ispășească pentru păcat. Toate gândurile lor, cuvintele și acțiunile vor fi judecate în raport cu standardul perfect al lui Dumnezeu și vor fi găsite deficiente. Nu va fi nicio răsplătire pentru ei, ci numai condamnare veșnică și pedeapsă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre momentul când Dumnezeu ne va judeca?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries