settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Joseph Smith?

Răspuns


Joseph Smith e bine-cunoscut ca fondatorul Bisericii lui Mormon, cunoscută și ca Biserica lui Isus Cristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Despre Joseph Smith s-a crezut de la o vârstă timpurie că are puteri oculte. Era cunoscut de timpuriu ca fiind clarvăzător și se spune că folosea o piatră a văzătorului să-i spună unde putea găsi metale prețioase ca argintul. Atât el, cât și tatăl lui erau cunoscuți ca „căutători de comori" și foloseau divinația și magia să întreprindă expediții de căutare de comori. Acest lucru, bineînțeles, i-a adus un nume și o reputație. Până astăzi unii îl consideră sfânt, iar alții un categoric șarlatan.

Joseph Smith a crescut în timpul unei renașteri spirituale în America cunoscută ca restauraționism. În această perioadă, în 1820, Joseph Smith a pretins că a primit o vedenie măreață în care Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul S-au materializat și i-au vorbit în timp ce se ruga în pădure. Potrivit relatărilor, a spus că cele două „personaje" au văzut biserica creștină ca fiind obscură și au anunțat că era necesară o restaurare a creștinismului, iar Smith a fost ales să lanseze o nouă dispensație. Încă de la început și până în zilele noastre, Biserica lui Mormon menține poziția că numai ei reprezintă adevăratul creștinism.

Liderii mormonilor i-au învățat pe oameni cu consecvență că, după moartea apostolilor, adevăratul creștinism a căzut în apostazie totală, făcând necesară o „restaurare". Însă și după presupusa vizită cerească, Joseph Smith și prietenii au continuat să caute comori folosind metode oculte. Aceste metode erau ilegale în acele zile, și, în 1826, Smith a fost condamnat pentru divinație. Însă înainte de acea condamnare în districtul Chenango, New York, noul „profet al Domnului" a continuat să stârnească controverse cu încă o întâlnire uimitoare cu cerul. În 1823, Smith a pretins că a fost contactat de un înger numit Moroni, care i-a descoperit că existau niște plăcuțe de aur la o anumită locație lângă Palmyra, New York. Pe plăcuțele de aur se afla istoria unui om de demult numit Mormon și a unui legendar trib evreiesc antic, care se spunea că sunt „alți martori" ai adevărului evangheliei creștine. A fost consemnat în documentele istorice ale lui Mormon că îngerul i-a dat lui Smith ochelari speciali, să-l ajute să traducă scrierile de pe plăcuțele de aur. S-a consemnat și că, în timpul traducerii, omul care l-a ajutat pe Smith a primit privilegiul de a fi vizitat de Ioan Botezătorul, Petru, Iacov și Ioan în Pennsylvania, în 15 mai 1829, să le dea bărbaților „Preoția Aaronică". Acestea și alte povestiri uluitoare sunt consemnate în cartea lui Smith Pearl of Great Price (Perla de mare preț, n.tr.).

Joseph Smith a pretins că a avut vedenii speciale și cerul s-a deschis în mod incredibil pentru el. Însă a fost semnat un document de către șaizeci și doi de locuitori din Palmyra, New York, care au vrut ca și alții să știe ceea ce știau ei despre el: familia lui, credințele și expedițiile oculte pentru a găsi comori erau „cu totul lipsite de caracter moral și dependente de obiceiuri vicioase". Totuși, Smith a pretins că e purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu, și când vorbea, pretindea că Dumnezeu Însuși vorbește. Această poziție de putere a fost luată în serios de către mulți adepți, și când Smith avea o vedenie, trebuia să fie luată în serios, indiferent dacă contrazicea standardele morale „creștine". Un exemplu e „revelația cea nouă din partea lui Dumnezeu" a lui Smith cu primire la poligamie.

Populare sau nu, declarațiile lui Smith „din partea lui Dumnezeu" l-au făcut faimos de ani buni. Poveștile lui extrem de imaginare aparțin de domeniul science fiction, amestecând și sucind adevărul biblic cu imaginație. A fost întotdeauna atent să imite adevărul biblic și de multe ori a rescris Biblia. Pentru mulți oameni, teologia lui este o reflexie distorsionată a teologiei reale. Tentează prin faptul că folosește o spoială a ceea ce oamenii cunosc ca fiind adevărul biblic.

Joseph Smith și-a găsit sfârșitul în mâinile unei mulțimi furibunde. Încercând să aducă la tăcere problema poligamiei după ce biserica s-a stabilit în Nauvoo, Illinois, Smith și urmașii lui au distrus clădirea unui ziar antimormon, și în consecință au fost arestați și se aflau în închisoare, așteptând judecata. Închisoarea a fost luată cu asalt de o mulțime de două sute de oameni, și Joseph Smith și fratele lui au fost uciși. După moartea lui prematură, a avut loc o scindare în „biserică". Biserica pe care Smith a întemeiat-o a rămas centralizată astăzi în Missouri (Comunitatea lui Cristos) și în Utah, unde mulți mormoni l-au urmat pe nou lor lider, Brigham Young.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Joseph Smith?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries