settings icon
share icon
Întrebare

Dacă poporul evreu nu aduce jertfe de animale, cum cred că pot primi iertarea lui Dumnezeu?

Răspuns


Practica iudaică de aducere a jertfelor de animale a încetat în anul 70 d.Cr., anul în care romanii au distrus Templul din Ierusalim. Templul ne mai fiind, nu mai există loc în care să fie aduse jertfele potrivit cu Legea mozaică (vezi Deuteronomul 12.13-14). În mod repetat în Vechiul Testament, se arată că jertfele erau necesare pentru ispășirea pentru păcat (de exemplu Exodul 29.36, Leviticul 4.31, 9.7, 14.19, 15.15, Numeri 15.25). Vărsarea de sânge consacra lucrurile și oamenii pentru Domnul (Leviticul 16.19, cf. Evrei 9.22).

Fără jertfă de sânge în ziua de azi, evreii nu au niciun mod legal de ispășire pentru păcatul lor. Paștele se ține încă, dar fără jertfă. Yom Kippur (Ziua Ispășirii) există încă în calendar, dar nu se aduce niciodată vreo jertfă pentru păcat. Stipulările din Legea mozaică rămân neschimbate, dar poporul evreu nu poate îndrepta lucrurile cu Dumnezeu – nu pot găsi iertare – fără un animal de jertfă.

Evreii moderni cred că iertarea de păcat se obține prin pocăință, rugăciune și fapte bune. Ei folosesc versete cum este Osea 6.6, ca să minimizeze nevoia de jertfă: „Căci bunătate voiesc, nu jertfe, și cunoștință de Dumnezeu mai mult decât arderi-de-tot!” Totuși, e greu să treci cu vederea pasaje precum Leviticul 17.11: „Căci viața trupului este în sânge. Vi l-am dat ca să-l puneți pe altar, ca să slujească de ispășire pentru sufletele voastre, căci prin viața din el face sângele ispășire.”

Faptul rămâne că nu există iertare fără vărsare de sânge (Evrei 9.22). Jertfele de animale ale Vechiului Legământ au fost înlocuite de jertfa o dată pentru totdeauna adusă de Isus, Mesia. Când Isus a întemeiat Noul Legământ, El „a murit ca răscumpărare, pentru a-i elibera din abaterile înfăptuite sub legământul dintâi” (Evrei 9.15, traducere directă).

În timpul unei generații de la jertfa lui Isus, Templul evreiesc a fost distrus; nu mai exista nevoia de jertfe de animale, fiindcă Cristos a îndeplinit cerințele drepte ale Legii (Matei 5.17). Jertfele de animale erau doar un tip al jertfei perfecte – Mielul lui Dumnezeu care ia păcatul lumii (Ioan 1.29). Jertfa lui Cristos a plătit datoria păcatului pentru toată omenirea, atât pentru evrei, cât și pentru neamuri (Romani 1.16, Evrei 9.12-15).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Dacă poporul evreu nu aduce jertfe de animale, cum cred că pot primi iertarea lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries