settings icon
share icon
Întrebare

De ce a cerut Dumnezeu jertfe ale animalelor în Vechiul Testament?

Răspuns


Dumnezeu a cerut jertfe ale animalelor atât pentru a oferi iertarea temporară a păcatelor, cât şi pentru a prevesti jertfa perfectă şi desăvârşită a lui Iisus Hristos (Levitic 4:35, 5:10). Jertfa animalelor este o temă importantă în întreaga Scriptură fiindcă “... fără vărsare de sânge, nu este iertare” (Evrei 9:22). Atunci când Adam şi Eva au păcătuit, Dumnezeu a omorât animale pentru a le face haine şi a-i îmbrăca (Geneza 3:21). Cain şi Abel au adus jertfe Domnului. Jertfa lui Cain nu a fost primită fiindcă el a adus roade ale pământului pe când cea a lui Abel a fost primită pentru că el a adus o “jertfă de mâncare din oile întâi-născute ale turmei lui” (Geneza 4:4-5). După terminarea potopului, Noe a adus ca jerftă animale lui Dumnezeu (Geneza 8:20-21).

Dumnezeu a poruncit poporului Israel să aducă numeroase jertfe după anumite proceduri descrise de El. În primul rând, animalul trebuia să fie fără cusur. În al doilea rând, persoana care aducea jertfa trebuia să se identifice cu animalul. În al treilea rând, cel care aducea animalul trebuia să-l omoare. Atunci cand aceste lucruri erau făcute cu credinţă, jertfa oferea iertarea păcatelor. O altă jertfă adusă în Ziua Ispăşirii, descrisă în Levitic 16, demonstrează iertarea şi îndepărtarea păcatului. Marele preot trebuia să aducă doi ţapi pentru jertfa de ispăşire a păcatelor. Un ţap era adus ca jertfă de ispăşire pentru păcatul poporului Israel (Levitic 16:15) în timp ce celălalt era izgonit în pustie (Levitic 16:20-22). Jertfa de ispăşire aducea iertare, iar celălalt ţap asigura îndepărtarea păcatului.

Atunci de ce noi nu mai aducem astăzi animale ca jertfă? Jertfele animalelor au sfârşit pentru că Iisus Hristos a fost ultima şi desărvârşita jertfă. Ioan Botezătorul a recunoscut acest lucru când L-a vazut pe Iisus venind să fie botezat şi a zis: “Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (Ioan 1:29). Poate vă întrebaţi: “De ce animalele?”, “Cu ce au greşit?”. Tocmai aceasta este ideea: pentru că animalele nu au greşit cu nimic, ele mureau în locul celui care le aducea ca jertfă. Iisus Hristos de asemenea nu a greşit cu nimic, însă S-a dat pe Sine Însuşi de bună voie ca să moară pentru păcatele lumii (1 Timotei 2:6). Iisus Hristos a luat păcatele noastre asupra Sa şi a murit în locul nostru. După cum ne spune 2 Corinteni 5:21: “Pe Cel ce n-a cunoscut nici un păcat, El L-a facut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El”. Noi putem primi iertare prin credinţa în ceea ce a facut Iisus Hristos pe cruce.

În concluzie, jertfele animalelor erau poruncite de Dumnezeu pentru ca omul să experimenteze iertarea păcatului. Animalele serveau drept substitut, adică mureau în locul păcătosului, însă doar temporar, iar acesta este motivul pentru care era nevoie să se aducă noi şi noi jetfe. Jertfele animalelor au luat sfârşit odată cu Iisus Hristos. El a fost ultimul substitut care S-a jertfit odată pentru totdeauna (Evrei 7:27) şi acum este singurul Mijlocitor între Dumnezeu şi oameni (1 Timotei 2:5). Jertfele animalelor au prevestit jertfa lui Hristos pentru noi. Singurul motiv pentru care jertfele animalelor erau capabile să aducă iertare pentru păcate, a fost Hristos - care urma să Se jertfească pentru păcatele noastre, aducând astfel iertarea pe care jertfele animalelor puteau doar s-o ilustreze şi s-o prevestească.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a cerut Dumnezeu jertfe ale animalelor în Vechiul Testament?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries