settings icon
share icon
Întrebare

Ce este jainismul?

Răspuns


Jainismul a început în secolul VI ca o mișcare de reformă în cadrul hinduismului. Are la bază învățăturile fondatorului lui Mahavira. Crezând că o viață de abnegație e calea înspre a dobândi „iluminarea", Mahavira a cutreierat gol și mut India timp de 12 ani, îndurând greutăți și abuzuri. După aceasta și-a făcut ucenici, propovăduindu-și noua credință găsită. Mahavira s-a opus vehement ideii de a recunoaște sau de a te închina unei ființe supreme. Cu toate că Mahavira a respins ideea că există un Dumnezeu sau dumnezei cărora să te închini, la fel ca alți lideri religioși, a fost și el zeificat ulterior de urmașii săi. A fost numit al 24-lea Tirthankara și cea din urmă și cea mai mare ființă salvatoare. Potrivit scrierilor jainiste, Mahavira s-a coborât din cer, nu a comis niciun păcat și, prin meditație, s-a eliberat de toate dorințele pământești.

Jainismul e o religie de un legalism extrem, fiindcă îți poți obține mântuirea numai pe calea ascetismului (a abnegației rigide). Nu e libertate în această religie, numai reguli, în primul rând Cele Cinci Jurăminte, renunțarea la: 1) omorârea vietăților, 2) minciună, 3) lăcomie, 4) plăceri sexuale și 5) atașamente lumești. Femeile trebuie evitate cu totul, pentru că se crede că ele sunt cauza tuturor relelor.

Ca oricare altă religie falsă, jainismul e incompatibil cu creștinismul biblic. În primul rând, Biblia condamnă închinarea la orice alt dumnezeu în afară de Iahve, Dumnezeul cel viu și adevărat. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău... Să nu ai alți dumnezei afară de Mine." (Exodul 20.2-3) „Eu sunt Domnul, și nu mai este altul; afară de Mine, nu este Dumnezeu." (Isaia 45.5) Mahavira nu a fost deloc dumnezeu, ci om. La fel ca toți oamenii s-a născut, a păcătuit și a murit. Nu a atins perfecțiunea lipsită de păcat. Un singur Om a trăit perfect, Domnul Isus Cristos, care „în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat" (Evrei 4.15).

În al doilea rând, Biblia arată clar faptul că urmarea legilor și învățăturilor, chiar a celor din partea Dumnezeului viu și adevărat nu va duce niciodată la neprihănirea care se cere pentru mântuire. „Pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii." (Galateni 2.16) Biblia ne învață că mântuirea este prin har, prin credința în sângele vărsat al lui Isus Cristos (Efeseni 2.8-9), care a purtat păcatele noastre pe cruce, ca noi să putem purta neprihănirea Lui. „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El." (2 Corinteni 5.21) Domnul Isus ușurează poverile oamenilor, pe când jainismul numai le sporește.

În cele din urmă, două dintre „marile jurăminte" ale jainismului contrazic direct Cuvântul revelat al lui Dumnezeu. Cu toate că evitarea lăcomiei, a minciunii și a atașamentelor lumești e un lucru lăudabil, evitarea plăcerilor sexuale, dacă e dusă la extremă, ar însemna finalul umanității. Pentru a asigura continuarea generațiilor de oameni pe pământ, Dumnezeu ne-a dat darul impulsurilor sexuale. În cadrul sfintei căsătorii, impulsul sexual își găsește împlinirea deplină, și viitorul speciei noastre este asigurat (Genesa 1.28, 2.24, 9.1). Mai mult, una dintre dogmele jaismului este ahimsa, interzicerea luării vieții sub orice formă. Acest lucru contrazice în mod direct Vechiul și Noul Testament, unde Dumnezeu le-a dat oamenilor animalele drept hrană (Leviticul 11 și Fapte 10).

Ca toate religiile false, jainismul e o altă minciună a lui Satan, a cărui dorință e să ne prindă în cursă într-un sistem care ne concentrează atenția la noi, orientând mintea și spiritul nostru înspre interior, în încercarea de a ne face vrednici prin abnegație și respectarea regulilor. Domnul Isus ne-a poruncit să murim față de noi înșine și să trăim pentru El, prin El, pentru alții. Eșecul jainismului de a avansa prea mult în afara câtorva zone din India vorbește despre faptul că nu îndeplinește nevoia umană universală. Acest lucru e în contrast izbitor cu Isus Cristos, al cărui impact este universal.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este jainismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries