settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă în Biblie "izvorul zilei"?

Răspuns


Termenul de răsărit de zi se găsește doar în două locuri din Biblie și este folosit în principal în versiunea King James Version (KJV) sau în versiunile biblice publicate înainte de a doua jumătate a secolului XX. Dayspring este un cuvânt arhaic care înseamnă "zori" sau "dimineață". Versiunea King James folosește cuvântul dayspring în Iov 38:12: "De când eşti, ai poruncit tu dimineţii? Ai arătat zorilor locul lor?" Noua Versiune Internațională (NIV) traduce Iov 38:12 în felul următor: "Ai dat tu vreodată porunci dimineții sau ai arătat zorilor locul lor?" În acest pasaj, Domnul subliniază puterea Sa atotcuprinzătoare - El este singurul care poate determina apariția zorilor.

Cuvântul răsărit de zi se găsește și în profeția lui Zaharia, la nașterea fiului său, Ioan. Zaharia spune că "răsăritul de zi de sus ne-a vizitat" (Luca 1:78, KJV). În acest caz, izvorul zilei este o metaforă pentru Mesia cel promis, Isus, care avea să sosească în curând. Versiunea NIV traduce cuvântul pentru "răsărit de zi" prin "soarele care răsare"; versiunea New American Standard Version (NASB) îl traduce prin "Răsăritul de sus". Cuvântul Răsărit de Soare este scris cu majusculă în NASB deoarece se referă la Fiul lui Dumnezeu care urma să răsară ca soarele, pentru a aduce lumină tuturor oamenilor (vezi Maleahi 4:2 și Ioan 1:4, 9-10).

Cuvântul dayspring este folosit și astăzi ca termen generic pentru "o nouă eră", dar nu mai este folosit pentru "răsărit de soare". Cuvinte precum dayspring care și-au pierdut sau și-au schimbat înțelesul odată cu trecerea timpului reprezintă unul dintre motivele pentru care există versiuni biblice mai noi. Când Biblia King James a fost tradusă pentru prima dată în limba engleză, cuvântul dayspring era folosit în mod obișnuit. În ultimii 400 de ani, dayspring a devenit arhaic și le poate provoca confuzie cititorilor moderni.

Atunci când se studiază Biblia, este util să se folosească mai multe versiuni și să se compare traducerile, pentru a înțelege mai bine ceea ce se spune. Există multe resurse care oferă traduceri paralele ale fiecărui verset, precum și ale originalului grecesc sau ebraic. Prin compararea diferitelor versiuni ale aceluiași verset, obținem informații despre cuvinte precum răsărit de zi și ne apropiem mai mult de înțelegerea Dumnezeului nostru de nepătruns.

Dayspring este, de asemenea, numele unei populare companii creștine de felicitări: https://www.dayspring.com

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă în Biblie "izvorul zilei"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries