settings icon
share icon
Întrebare

A fost Iuda Iscarioteanul iertat/salvat?

Răspuns


Biblia indică foarte clar faptul că Iuda nu a fost salvat. Isus Însuși a spus despre Iuda: „Negreșit, Fiul omului Se duce după cum este scris despre El. Dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului! Mai bine ar fi fost pentru el să nu se fi născut!" (Matei 26.24) Aici avem o imagine clară a suveranității lui Dumnezeu și a voinței omului funcționând împreună. Dumnezeu a stabilit, din veacurile trecute, că Cristos va fi trădat de Iuda, va muri pe cruce pentru păcatele noastre și va fi înviat. Asta a vrut să spună Isus când a zis că „Se duce după cum este scris despre El". Nimic nu avea să oprească planul lui Dumnezeu de a-i da salvare omenirii.

Totuși, faptul că totul a fost hotărât mai dinainte nu-l scuză pe Iuda și nu-l absolvă de pedeapsa pe care o va suferi pentru partea lui în această istorie. Iuda a făcut propriile lui alegeri, și ele au fost sursa condamnării lui. Însă alegerile s-au potrivit exact în planul suveran al lui Dumnezeu. Dumnezeu controlează nu numai lucrurile bune, ci și pe cele rele ale omului pentru a-Și îndeplini scopurile. Aici vedem că Isus îl condamnă pe Iuda, dar când te gândești că Iuda a călătorit cu Isus vreme de aproape trei ani, ne dăm seama că El i-a dat, de asemenea, lui Iuda oportunitatea de salvare și pocăință. Chiar și după fapta lui îngrozitoare, Iuda putea să cadă în genunchi și să-L roage pe Dumnezeu să-i dea iertare pentru trădarea lui. Însă nu a făcut acest lucru. Probabil că a simțit unele remușcări născute din teamă, care l-au făcut să le returneze banii fariseilor, însă nu s-a pocăit niciodată, preferând în schimb să se sinucidă, actul suprem de egoism (Matei 27.5-8).

Ioan 17.12 spune în privința lui Iuda: „Când eram cu ei în lume, îi păzeam Eu în Numele Tău. Eu am păzit pe aceia pe care Mi i-ai dat și niciunul din ei n-a pierit, afară de fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura." La un moment dat, totuși, Iuda a crezut că Isus este profet, sau e posibil chiar să fi crezut că El este Mesia. Isus i-a trimis pe ucenici să vestească Evanghelia și să înfăptuiască minuni (Luca 9.1-6). Iuda făcea parte din acest grup. Iuda a avut credință, dar nu a fost o credință salvatoare reală. Iuda nu a fost niciodată „mântuit", dar pentru o vreme a fost ucenicul lui Isus.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

A fost Iuda Iscarioteanul iertat/salvat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries