settings icon
share icon
Întrebare

Trebuie să îl iubim pe păcătos, dar să urâm păcatul?

Răspuns


Mulţi creştini folosesc clişeul „Iubeşte-l pe păcătos şi urăşte păcatul.” Totuşi, trebuie să ne dăm seama că acesta este un îndemn pentru noi ca fiinţe umane imperfecte. Deosebirea dintre noi şi Dumnezeu în ceea ce priveşte iubirea şi urârea este imensă. Chiar creştini fiind, rămânem imperfecţi în natura noastră umană şi nu putem iubi în mod perfect, nici nu putem urî în mod perfect (cu alte cuvinte, fără răutate). Dar Dumnezeu le poate face pe amândouă în mod perfect, pentru că El este Dumnezeu. Dumnezeu poate urî fără nicio intenţie păcătoasă. Prin urmare, El poate urî păcatul şi pe păcătos într-o manieră perfect sfântă, fiind totuşi dispus să ierte plin de dragoste în momentul pocăinţei şi al credinţei acelui păcătos (Maleahi 1.3, Apocalipsa 2.6, 2 Petru 3.9).

Biblia învaţă în mod clar că Dumnezeu este dragoste. Întâi Ioan 4.8-9 spune: „Cine nu iubeşte nu L-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste. Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu L-a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El.” Cu totul misterios, dar adevărat este faptul că Dumnezeu poate iubi şi urî în mod perfect o persoană în acelaşi timp. Acest lucru înseamnă că o poate iubi ca pe o fiinţă pe care El a creat-o şi pe care o poate răscumpăra la fel de mult cum o poate urî pentru necredinţa sa şi pentru felul său păcătos de viaţă. Noi, ca fiinţe umane imperfecte, nu putem face acest lucru; prin urmare, trebuie să ne aducem aminte „să iubim păcătosul şi să urâm păcatul”.

În ce fel exact funcţionează acest lucru? Urâm păcatul refuzând să ne facem părtaşi la el şi condamnându-l atunci când îl vedem. Păcatul trebuie urât, nu scuzat sau luat uşor. Îi iubim pe păcătoşi fiind credincioşi în a le mărturisi despre iertarea care se poate obţine prin Isus Cristos. Un act adevărat de iubire este să-l tratezi pe cineva cu respect şi bunătate, cu toate că acel cineva ştie că tu nu eşti de acord cu stilul său de viaţă şi/sau cu alegerile pe care le face. Nu înseamnă dragoste să permiţi ca o persoană să rămână prinsă în păcat. Nu înseamnă ură să-i spui unei persoane că se află în păcat. De fapt, exact opusul este adevărat. Îl iubim pe păcătos spunându-i adevărul cu dragoste. Urâm păcatul refuzând să-l tolerăm, să-l ignorăm sau să-l scuzăm.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Trebuie să îl iubim pe păcătos, dar să urâm păcatul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries