settings icon
share icon
Întrebare

Ce este israelologia?

Răspuns


Israelologia este domeniul din studiul teologic concentrat specific asupra a ceea ce ne învață Biblia despre Israel. Autorul de bază în această chestiune în ultimii ani a fost Doctorul Arnold Fruchtenbaum, fondatorul lucrării Ariel Ministries. Ținta lui principală este să arate ceea ce ne învață deplinătatea Scripturii cu privire la țara și poporul Israel. Dr. Fruchtenbaum respinge aparte teologia înlocuirii (credința că Biserica l-a înlocuit pe Israelul din Vechiul Testament). După cum observă, numai dispensaționalismul, „cu distincția clară pe care o face între Israel și Biserică, poate, într-adevăr, să asigure o doctrină biblică sistematizată cu privire la Israel”.

Lucrarea lui Fruchtenbaum e adesea acceptată de cei care susțin dispensaționalismul și e în cea mai mare parte respinsă de cei care nu fac acest lucru. Totuși, studiul israelologiei oferă multă cunoștință pentru toți credincioșii. De exemplu, israelologia arată felul în care atât Biserica, cât și Israelul au acum un rol. Biserica e chemată, așa cum au fost chemați primii apostoli și creștini, să împărtășească mesajul Evangheliei poporului evreu, ca find dintre multele națiuni incluse în Marea Trimitere (Matei 28.18-20).

De asemenea, concepția noastră despre Israel ne inspiră concepția despre Legea Mozaică a Vechiului Testament. Israelologia examinează felul în care Biserica Primară a tratat practica iudaismului și a susținut citirea și studierea Scripturilor vechi-testamentare.

Un rezultat final și important al studiului israelologiei este un respect mai profund pentru poporul evreu contemporan. Creșterea antisemitismului în anumite părți ale lumii pune adesea Israelul într-o lumină foarte negativă. Însă o concepție corectă, biblică despre Israel observă perspectiva înaltă pe care o are Dumnezeu privitor la Israel și la viitorul său. Creștinii sunt chemați să arate dragoste față de poporul Israel și să se roage pentru ei (Psalmul 122.6).

Israelologia e un studiu adesea neglijat între creștini, poate datorită preconcepțiilor referitoare la vremurile sfârșitului sau la teologia înlocuirii. Însă toți creștinii sunt chemați să studieze pentru a demonstra că sunt încercați (2 Timotei 2.15). Studiul nostru trebuie să includă ceea ce ne învață biblia despre poporul lui Avraam și despre țara pe care le-a promis-o Dumnezeu (Genesa 12.1-3).

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este israelologia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries