settings icon
share icon
Întrebare

Ce este isopul? La ce era folosit isopul în Biblie?

Răspuns


Deoarece oamenii din epoca biblică nu aveau acces la produsele pe care le avem astăzi, ei se bazau adesea pe resurse naturale, cum ar fi plantele, subprodusele de origine animală și mineralele pentru curățare, gătit, hrană, medicamente și altele. Isopul, o plantă din familia mentei cu proprietăți de curățare, medicinale și aromatizante, era foarte întâlnit în Orientul Mijlociu și era folosit într-o varietate de moduri.

Biblia menționează isopul de mai multe ori, mai ales în Vechiul Testament. În Levitic, Dumnezeu i-a poruncit poporului Său să folosească isopul în curățarea ceremonială a oamenilor și a caselor. Într-un exemplu, Dumnezeu le spune preoților să folosească isopul împreună cu lemnul de cedru, firul stacojiu și sângele unei păsări curate pentru a stropi o persoană recent vindecată de o boală de piele (probabil lepră). Acest act ar fi curățat ceremonial persoana anterior bolnavă și i-ar fi permis să reintre în tabără (Leviticul 14:1-7). Aceeași metodă era folosită pentru a purifica o casă care conținea anterior mucegai (Leviticul 14:33-53).

Isopul este, de asemenea, folosit în mod simbolic în Biblie. Atunci când israeliții și-au marcat stâlpii ușilor cu sânge de miel pentru ca îngerul morții să treacă peste ei, Dumnezeu i-a instruit să folosească un mănunchi de isop pe post de "pensulă" (Exodul 12:22). Acest lucru se datora probabil faptului că isopul era robust și putea rezista la periere, dar probabil că însemna, de asemenea, că Dumnezeu Își marca poporul ca fiind "curat" și nefiind ținta judecății pe care Dumnezeu urma să o facă asupra egiptenilor.

David menționează isopul și în Psalmul 51:7: "Curăță-mă cu isop, și voi fi curat; spală-mă, și voi fi mai alb ca zăpada." David nu se referă la o curățare fizică - mai degrabă, el Îi cere lui Dumnezeu să îl curețe spiritual pe măsură ce își mărturisește păcatul.

Isopul apare și la răstignirea lui Isus, când soldații romani I-au oferit lui Isus o băutură de oțet de vin pe un burete la capătul unei tulpini de isop (Ioan 19:28-30). Acesta a fost, de fapt, ultimul gest al lui Isus înainte de a-Și declara terminată lucrarea Sa pe pământ și de a-Și da duhul. Deși este posibil ca tulpina de isop să fi fost folosită în scopuri pur practice (de exemplu, era suficient de lungă pentru a ajunge până la gura lui Isus în timp ce atârna pe cruce), este interesant faptul că a fost aleasă acea plantă anume. Este posibil ca Dumnezeu să fi vrut ca aceasta să fie o imagine a purificării, deoarece Isus a plătit iertarea noastră cu jertfa Sa. Așa cum în Vechiul Testament sângele și isopul purificau o persoană spurcată, tot așa sângele vărsat de Isus ne purifică pe noi de spurcăciunea păcatului nostru.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este isopul? La ce era folosit isopul în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries