settings icon
share icon
Întrebare

Ce este ipoteza documentară?

Răspuns


Ipoteza documentară este în principal încercarea de a elimina supranaturalul din Pentateuh și de a nega paternitatea sa mozaică. Relatările despre trecerea Mării Roșii, mana din pustiu, apa oferită dintr-o rocă solidă etc. sunt considerate povestiri din tradiția orală, făcând astfel din întâmplările miraculoase un produs simplu al imaginației povestitorilor, nu evenimente care care au avut loc într-adevăr și au fost consemnate de martori oculari. Ipoteza documentară, alături de teoria IEDP, neagă faptul că Moise a scris Pentateuhul și, în schimb îi atribuie paternitatea la patru (sau mai mulți) autori/redactori diferiți, răspândiți de-a lungul câtorva sute de ani. Ipoteza documentară este încercarea teologiei liberale de a pune la îndoială veracitatea Pentateuhului.

Proponenții ipotezei documentare plasează scrierea Pentateuhului în jurul anului 400 î. Cr., la aproximativ 1.000 de ani după moartea lui Moise (în jurul anului 1400 î.Cr.). O relatare veche de 1.000 de ani, chiar dacă e dată mai departe cât de fidel posibil, va schimba consemnarea evenimentelor originale. Amintește-ți că Pentateuhul se scria încă în timpul în care israeliții rătăceau în pustiu datorită rebeliunii lor împotriva lui Dumnezeu. Să consemnezi în formă finală această călătorie la 1.000 de ani distanță de momentul în care s-a petrecut înseamnă să stârnești speculații cu privire la autenticitatea călătoriei originale. Teologii liberali au încercat, de-a lungul anilor, să slăbească Cuvântul lui Dumnezeu, și o cale prin care fac asta este să provoace îndoieli referitor la istoricitatea și paternitatea Pentateuhului.

Întrebarea este dacă concepția aceasta teologică liberală are vreo bază. Dacă, așa cum afirmă proponenții ipotezei documentare, Pentateuhul a fost scris începând cu anul 400 î.Cr., după Robia Babiloniană, atunci Moise nu ar fi putut fi autorul. Însă în Marcu 12.26, Isus spune: „Oare n-ați citit în cartea lui Moise, în locul unde se vorbește despre Rug, ce i-a spus Dumnezeu când a zis: «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov»?” Isus afirmă clar că Moise a scris relatarea despre rugul aprins din Exodul 3. Să datezi Pentateuhul la 1.000 de ani după moartea lui Moise înseamnă să negi cuvintele lui Isus, care menționează clar că Exodul face parte din „cartea lui Moise”.

Sunt dovezi solide că Moise a scris și celelalte cărți din Pentateuh, infirmând întreaga ipoteză documentară. În Faptele Apostolilor 3.22, Petru comentează pe baza textului din Deuteronomul 18.15 și îl creditează pe Moise ca autor al acelui pasaj. În Romani 10.5, Pavel spune: „Moise scrie”, și continuă să citeze din Leviticul 18.5.

Ipoteza documentară pune la îndoială mărturia lui Isus, a lui Petru și a lui Pavel, fiindcă toți aceștia au mărturisit că Moise a scris cel puțin trei dintre cărțile Pentateuhului. Istoria și tradiția ebraică îl creditează, de asemenea, pe Moise ca autor al Pentateuhului, neacordând niciun fel de suport ipotezei documentare. Ipoteza documentară este doar o ipoteză; nu a fost dovedită niciodată, oricât de mulți liberali afirmă că a fost.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este ipoteza documentară?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries