settings icon
share icon
Întrebare

A fost Ioan Botezătorul cu adevărat Ilie reîncarnat?

Răspuns


Matei 11.7-14 afirmă: „Isus a început să vorbească noroadelor despre Ioan: «Ce ați ieșit să vedeți în pustie? O trestie clătinată de vânt? Dacă nu, atunci ce ați ieșit să vedeți? Un om îmbrăcat în haine moi? Iată că cei ce poartă haine moi sunt în casele împăraților. Atunci ce ați ieșit să vedeți? Un proroc? Da, vă spun, și mai mult decât un proroc; căci el este acela despre care s-a scris: 'Iată, trimit înaintea Feței Tale pe solul Meu, care Îți va pregăti calea înaintea Ta.' Adevărat vă spun că, dintre cei născuți din femei, nu s-a sculat niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul. Totuși cel mai mic în Împărăția cerurilor este mai mare decât el. Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, Împărăția cerurilor se ia cu năvală, și cei ce dau năvală pun mâna pe ea. Căci până la Ioan au prorocit toți prorocii și Legea. Și, dacă vreți să înțelegeți, el este Ilie, care trebuia să vină.»" Aici Isus citează din Maleahi 3.1, unde mesagerul pare să fie o figură profetică ce urma să apară. Potrivit cu Maleahi 4.5, acest mesager e „profetul Ilie", pe care Isus îl identifică ca fiind Ioan Botezătorul. Înseamnă acest lucru că Ioan Botezătorul a fost Ilie reîncarnat? Nicidecum.

În primul rând, ascultătorii originali ai lui Isus (și cititorii originali ai lui Matei) nu ar fi tras niciodată concluzia că cuvintele lui Isus se referă la reîncarnare. Pe lângă aceasta, Ilie nu a murit; el a fost luat la cer într-un vârtej de vânt, în timp ce se afla într-un car de foc (2 Împărați 2.11). Argumentarea pentru o reîncarnare (sau înviere) a lui Ilie ratează acest aspect. Mai curând profeția despre Ilie care trebuia „să vină" ar fi fost văzută ca întoarcerea fizică a lui Ilie din cer pe pământ.

În al doilea rând, Biblia arată clar că Ioan Botezătorul e numit „Ilie" pentru că a venit „în duhul și puterea lui Ilie" (Luca 1.17), nu pentru că era Ilie în sens literal. Ioan Botezătorul e înainte-mergătorul Noului Testament, care indică înspre sosirea Domnului, la fel cum Ilie a îndeplinit acel rol în Vechiul Testament (și poate îl va îndeplini din nou în viitor – vezi Apocalipsa 11).

În al treilea rând, Ilie însuși a apărut împreună cu Moise la schimbarea la față a lui Isus după moartea lui Ioan Botezătorul. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ilie și-ar fi schimbat identitatea în cea a lui Ioan (Matei 17.11-12).

În al patrulea rând, Marcu 6.14-16 și 8.28 arată că atât oamenii, cât și Irod făceau distincție între Ioan Botezătorul și Ilie.

În cele din urmă, dovada că acest Ioan Botezătorul nu a fost Ilie reîncarnat vine de la Ioan însuși. În primul capitol al Evangheliei apostolului Ioan, Ioan Botezătorul se identifică cu mesagerul din Isaia 40.3, nu cu Ilie din Maleahi 3.1. Ioan Botezătorul merge până acolo încât neagă în mod specific că este Ilie (Ioan 1.19-23).

Ioan a făcut pentru Isus ceea ce Ilie trebuia să facă pentru venirea Domnului, însă nu a fost Ilie reîncarnat. Isus l-a identificat pe Ioan Botezătorul ca fiind Ilie, în timp ce Ioan Botezătorul a respins acea identificare. Cum împăcăm aceste două aspecte? Există o frază-cheie în identificarea pe care o face Isus în dreptul lui Ioan Botezătorul care nu trebuie scăpată din vedere. El spune: „Și, dacă vreți să înțelegeți, el este Ilie." Cu alte cuvinte, identificarea lui Ioan Botezătorul ca fiind Ilie nu s-a bazat pe faptul de a fi cu adevărat Ilie, ci pe răspunsul oamenilor la rolul pe care l-a avut. Pentru cei care au fost dispuși să creadă în Isus, Ioan Botezătorul a îndeplinit rolul lui Ilie, fiindcă au crezut în Isus ca Domn. Pentru liderii religioși care L-au respins pe Isus, Ioan Botezătorul nu a îndeplinit această funcție.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

A fost Ioan Botezătorul cu adevărat Ilie reîncarnat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries