settings icon
share icon
Întrebare

Ce semnifică intrarea triumfală?

Răspuns


Intrarea triumfală este aceea când Isus a intrat în Ierusalim în ziua cunoscută nouă ca Florii (Duminica finicilor), duminica de dinaintea răstignirii (Ioan 12.1, 12). Istorisirea intrării triumfale e unul dintre puținele incidente din viața lui Isus care apare în toate cele patru relatări evanghelice (Matei 21.1-17, Marcu 11.1-11, Luca 19.29-40, Ioan 12.12-19). Punând cele patru relatări la un loc, devine clar că intrarea triumfală a fost un eveniment semnificativ, nu numai pentru oamenii din zilele lui Isus, ci și pentru creștini de-a lungul istoriei. Sărbătorim duminica Floriilor pentru a ne aminti de această întâmplare importantă.

În acea zi, Isus a intrat în Ierusalim călare pe spinarea unui mânz a unei măgărițe împrumutat, care nu a mai fost încălecat niciodată. Ucenicii și-au pus hainele pe măgar, ca Isus să stea pe ele, și mulțimi de oameni au ieșit să-L întâmpine, așternând în fața Lui hainele lor și ramuri de finici. Oamenii L-au salutat și I-au adus laude ca fiind „Împăratul care vine în Numele Domnului", pe măsură ce Se îndrepta spre Templu, unde i-a învățat pe oameni, i-a vindecat și de unde i-a izgonit pe schimbătorii de bani și pe comercianții care făcuseră din Casa Tatălui Lui o „peșteră de tâlhari" (Marcu 11.17).

Scopul lui Isus în intrarea călare în Ierusalim a fost să facă publică afirmația că este Mesia lor și Împăratul Israelului, împlinind profeția vechi-testamentară. Matei spune că Împăratul care vine pe mânzul unei măgărițe reprezintă exact împlinirea versetului Zaharia 9.9: „Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit și biruitor, smerit și călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgărițe." Isus intră călare în orașul-capitală ca un Rege biruitor și e salutat de oameni ca atare, în maniera în care s-a întâmplat în acea zi. Străzile din Ierusalim, orașul regal, sunt deschise pentru El, și ca un Împărat urcă la palatul Său, nu un palat temporar, ci palatul spiritual care este Templul, pentru că Împărăția Lui e una spirituală. El primește închinarea și lauda oamenilor pentru că numai El le merită. Nu le mai spune ucenicilor să păstreze tăcerea în privința Lui (Matei 12.16, 16.20), ci să Îl laude și să se închine Lui în mod deschis. Așternerea hainelor era un act de omagiere la adresa regalității (vezi 2 Împărați 9.13). Isus le declara deschis oamenilor că este Împăratul lor și Mesia pe care L-au așteptat.

Din nefericire, lauda pe care I-au adus-o oamenii din abundență lui Isus nu era pentru că-L recunoșteau ca Salvator al lor din păcat. L-au primit bine din dorința după un eliberator mesianic, cineva care să-i conducă în răscoală împotriva Romei. Mulți oameni, chiar dacă nu au crezut în Cristos ca Salvator, sperau totuși că poate El le va fi un mare izbăvitor temporar. Aceștia sunt cei care L-au salutat ca Împărat cu multe osanale, recunoscându-L ca fiind Fiul lui David care vine în Numele Domnului. Dar când nu le-a îndeplinit așteptările, când a refuzat să-i conducă într-o revoltă masivă împotriva ocupanților romani, mulțimea s-a întors repede împotriva Lui. În doar câteva zile, osanalele lor se vor schimba în strigăte de „Răstignește-L!" (Luca 23.20-21) Cei care L-au salutat ca erou curând Îl vor respinge și abandona.

Istorisirea intrării triumfale e una plină de contraste, și acele contraste conțin aplicații pentru credincioși. E istoria Împăratului care vine ca un slujitor umil, călare pe un măgăruș, nu pe un armăsar falnic, nu în veșminte regale, ci în hainele celor săraci și umili. Isus Cristos vine nu să cucerească prin forță, ca împărații pământești, ci prin dragoste, har, îndurare și propriul sacrificiu pentru poporul Lui. Împărăția Lui nu e una de armate și splendoare, ci de umilință și slujire. El nu cucerește națiuni, ci inimi și minți. Mesajul Lui e unul de pace cu Dumnezeu, nu de pace temporară. Dacă Isus a avut o intrare triumfală în inima noastră, El domnește acolo cu pace și dragoste. Ca urmași ai Lui, manifestăm aceleași calități, și lumea Îl vede pe adevăratul Împărat trăind și domnind triumfător în noi.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce semnifică intrarea triumfală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries