settings icon
share icon
Întrebare

Este posibil să știm când Se întoarce Isus?

Răspuns


Matei 24.36-44 afirmă: „Despre ziua aceea și despre ceasul acela, nu știe nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. … Vegheați dar, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul vostru. … De aceea, și voi fiți gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiți." La prima privire, aceste versete par să ne dea un răspuns clar și explicit la această întrebare. Nu, nimeni nu știe când Isus Se va întoarce. Totuși, aceste versete nu spun că nimeni nu va fi vreodată în stare să știe când Isus va reveni. Majoritatea cercetătorilor Bibliei ar spune că Isus, glorificat acum în cer, știe timpul la care Se va întoarce, indicând faptul că expresia „nici Fiul" nu înseamnă că Isus nu va ști niciodată când e timpul când va reveni. La fel, este posibil că, deși Matei 24.36-44 indică faptul că nimeni de atunci nu putea ști momentul întoarcerii lui Isus, Dumnezeu să reveleze timpul revenirii lui Isus cuiva în viitor.

Mai este și Fapte 1.7, care afirmă: „Nu este treaba voastră să știți vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa." Acest lucru a fost spus de Isus, după ce ucenicii L-au întrebat dacă atunci urma să restaureze împărăția lui Israel. Acest lucru pare să confirme mesajul din Matei 24. Nu ni s-a dat nouă să știm momentul întoarcerii lui Isus. Dar mai este și întrebarea la care întoarcere se referă aceste pasaje. Vorbesc ele despre Răpire sau despre a doua venire? Care întoarcere este cunoscută – Răpirea, cea de-a doua venire sau ambele? În vreme ce Răpirea este prezentată ca fiind iminentă și misterioasă, momentul celei de-a doua veniri e posibil să fie cunoscut pe baza prorociilor cu privire la vremurile sfârșitului.

Acestea fiind zise, să facem lucrurile limpezi: nu credem că Dumnezeu i-a descoperit cuiva când Se va întoarce Isus. Matei 24.36-44, cu toate că le era adresat în mod direct oamenilor din vremea lui Isus, conține, de asemenea, un principiu general. Momentul întoarcerii lui Isus și al sfârșitului veacului nu ne este dat nouă să-l cunoaștem. Scriptura nu ne încurajează nicăieri să încercăm să determinăm data. În schimb, trebuie să „veghem, pentru că nu știm în ce zi va veni Domnul nostru" (v. 42). Trebuie să „fim gata, pentru că Fiul omului va veni în ceasul în care nu ne gândim" (v. 44). Tăria cuvintelor lui Isus ar scădea, dacă la un moment din viitor, cineva va fi în stare să determine când Se va întoarce. Dacă data este descoperită, nu mai trebuie să „veghem" sau să „fim gata". Așadar, având principiul din Matei 24.36-44 în minte, nu, nu este posibil ca cineva să știe data revenirii lui Isus.

În ciuda acestui principiu biblic clar, mulți, de-a lungul istoriei creștinismului, au încercat să prorocească data la care Isus Se va întoarce. Au fost propuse multe astfel de date, și toate au fost greșite. Au existat două date recente care au câștigat popularitate: 21 mai 2011 și 21 decembrie 2012. Data din 21 decembrie 2012 are legătură cu calendarul mayaș și nu folosește nicio informație biblică ca dovadă. 21 mai 2011, data „Zilei Judecății" a fost propusă de Harold Camping de la Family Radio. Trebuie observat că Harold Camping a mai prezis anterior că Isus ar reveni în 1994. În mod evident, Camping s-a înșelat. Camping a pretins că are dovadă în Scriptură pentru data de 21 mai 2011. Folosind o dată speculativă de 4990 î.Cr. pentru Potop și apoi aplicând „pentru Domnul o zi este ca o mie de ani" din 2 Petru 3.8 la cele șapte zile din Genesa 7.4 și numărând invers cei 7.000 de ani de la anul 4990, a rezultat anul 2011. Apoi, bazându-se pe „în luna a doua, în ziua a șaptesprezecea a lunii" din Genesa 7.11 și folosind calendarul evreiesc, a fost determinată data de 21 mai. Așadar, a existat vreo validitate în metodologia lui Camping?

Mai întâi, Camping a ignorat după bunul plac cea de-a doua parte a versetului din 2 Petru 3.8: „și o mie de ani sunt ca o zi". Mai mult, 2 Petru 3.8 nu ne oferă o metodă prin care să datăm vremurile sfârșitului. În schimb, 2 Petru 3.8 spune pur și simplu că Dumnezeu este mai presus de timp și trece dincolo de el. Dumnezeu e atemporal, infinit și veșnic. În al doilea rând, nimic din contextul lui Genesa 7.4-11 nu indică faptul că „șapte zile" și „în luna a doua, în ziua a șaptesprezecea a lunii" trebuie interpretate ca având legătură cu orice altceva decât ceea ce Dumnezeu i-a spus în mod specific lui Noe. În al treilea rând, datarea Potopului în anul 4990 î.Cr. e în cel mai bun caz speculativă, neavând nicio dovadă biblică explicită. Calculul lui Camping cu privire la 21 mai 2011 a căzut chiar la cea mai de bază cercetare biblică. Acum, era posibil ca Isus să Se întoarcă în 21 mai 2011? Da, dar e la fel de posibil să Se întoarcă la oricare altă dată. A avut metodologia particulară de datare a lui Harold Camping vreo validitate biblică? Nu, nu a avut. Din păcate, Camping și alții vor calcula în mod sigur noi date în viitor și vor încerca să motiveze greșelile ca fiind „erori de formulă" sau ceva de acest fel.

Punctele-cheie sunt (1) Biblia nu ne încurajează nicăieri să încercăm să descoperim momentul revenirii lui Isus și (2) Biblia nu ne oferă nicio dată explicită cu ajutorul căreia să poată fi determinat momentul când Isus Se va întoarce. În loc să dezvoltăm calcule delirante și speculative, să determinăm când Isus va reveni, Biblia ne încurajează să „veghem" și să „fim gata" (Matei 24.42-44). Faptul că ziua când Isus Se va întoarce e necunoscută trebuie să ne motiveze să trăim în fiecare zi cu perspectiva iminentei reveniri a lui Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este posibil să știm când Se întoarce Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries