settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt câteva exemple care nu pot fi negate de intervenție divină?

Răspuns


Intervenția divină este, simplu spus, intervenția lui Dumnezeu în treburile lumii. Intervenția divină poate însemna că Dumnezeu face ceva să se întâmple sau împiedică să se întâmple un anumit lucru. Ateii, agnosticii și deiștii pot găsi explicații alternative până și pentru cele mai evidente întâmplări miraculoase. Unii credincioși văd exemple de intervenție divină pretutindeni, interpretând ceea ce par a fi întâmplări aleatorii ca fiind instrucțiuni clare din partea lui Dumnezeu de a merge într-o direcție și nu în alta. Așadar intervine Dumnezeu în treburile lumii? Dacă da, există oare exemple care nu pot fi negate de o astfel de intervenție divină? Și-a lăsat Dumnezeu amprentele pe lucrarea Lui?

Credinciosul poate indica multe exemple de intervenție a lui Dumnezeu. Totul, de la înfrângerea Armadei Spaniei și până la existența Israelului modern sunt menționate ca dovezi ale faptului că Dumnezeu a intervenit în istorie. Bineînțeles, există și minunile din Biblie, consemnate de martorii oculari ai evenimentelor, și creația în sine – „cerurile vorbesc”, așa cum a zis Hadyn.

Însă pentru ateu, agnostic și deist, există o explicație alternativă pentru toate lucrurile. A existat recent un program de televiziune care a fost difuzat în Statele Unite care a încercat să demoleze prin argumente miracolele din Biblie. Un episod a fost dedicat trecerii Mării Roșii (vezi Exodul capitolul 14). Oamenii de știință au venit cu câteva teorii, inclusiv poduri temporare de uscat cauzate de activitatea vulcanică subacvatică sau un cutremur marin care a cauzat un tsunami, fapt care a dus la un nivel al apei temporar foarte scăzut la locația în care Moise și israeliții au traversat Marea Roșie. Cu toate că teoriile sunt posibile din punct de vedere științific, nu există explicație pentru cum anume s-a întâmplat ca evenimentul să aibă loc exact la momentul potrivit în care să treacă israeliții, dar egiptenii să fie nimiciți când au încercat să-i urmărească. Chiar dacă evenimentul în sine poate fi explicat natural, negarea rânduirii supranaturale a timpului pentru eveniment dă în credulitate. Dar, din nou, pentru persoana care neagă existența și/sau activitatea lui Dumnezeu în lume, orice miracol poate fi demontat fiindu-i atribuit coincidenței, isteriei sau interpretării greșite. Dacă cauți motiv să nu crezi, cu siguranță vei găsi unul.

În celălalt capăt al spectrului sunt credincioșii care consideră aproape orice ca fiind exemplu de intervenție divină. O afacere bună la cumpărături e în mod clar un miracol din partea lui Dumnezeu. O rafală bruscă de vânt sau întâlnirea întâmplătoare a unui prieten sunt în mod clar un semn de la Dumnezeu de a merge într-o direcție diferită. Cu toate că acest fel de gândire e mai biblic decât de abordarea pe care e posibil să o adopte un deist, totuși prezintă probleme serioase. Interpretarea efectiv a tuturor lucrurilor ca fiind intervenție divină poate duce la concluzii foarte subiective. Tindem să înțelegem lucrurile așa cum vrem. E tentant să studiem formele norilor să găsim „dovezi” pentru ceea ce vrem să fie voia lui Dumnezeu, în loc să căutăm cu adevărat voia Lui într-o manieră biblică (Romani 12.1-2).

Din punct de vedere biblic, Dumnezeu intervine cu siguranță în treburile lumii (vezi de la Genesa la Apocalipsa). Dumnezeu e suveran (Psalmul 93.1, 95.3, Ieremia 23.20, Romani 9). Nimic nu se întâmplă fără să să fie rânduit, cauzat sau permis de Dumnezeu. Suntem înconjurați în permanență de intervenția divină, chiar și atunci când suntem ignoranți în privința ei sau nu o vedem. Nu vom ști niciodată toate momentele și toate căile în care Dumnezeu a intervenit în viața noastră. Intervenția divină poate veni sub forma unui miracol, cum este o vindecare sau un semn supranatural. Ea poate veni și sub forma unui eveniment care pare întâmplător și care ne direcționează spre calea pe care vrea Dumnezeu să mergem.

Însă Biblia nu ne învață să căutăm înțelesuri spirituale ascunse în evenimentele vieții de zi cu zi. Cu toate că trebuie să fim conștienți de faptul că Dumnezeu intervine, nu trebuie să petrecem tot timpul activ în încercarea de a decoda mesaje secrete de sus. Credincioșii caută îndrumare în Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 3.16-17) și sunt călăuziți de Duhul Sfânt (Efeseni 5.18). Trebuie să ascultăm de singura sursă în care știm că Dumnezeu a vorbit într-adevăr, și anume Cuvântul Lui (Evrei 4.12).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt câteva exemple care nu pot fi negate de intervenție divină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries