settings icon
share icon
Întrebare

De ce este atât de greu să înțelegi Biblia?

Răspuns


Fiecare, într-o măsură sau alta, duce o luptă în încercarea de a înțelege Biblia. Chiar și după aproape 2.000 de ani de istorie a Bisericii, sunt anumite versete biblice și pasaje care îi fac și pe cei mai străluciți cercetători ai Bibliei doar să speculeze care este înțelesul corect. De ce este atât de greu să înțelegi Biblia? De ce e nevoie de atât de mult efort ca să înțelegi pe deplin și corect Biblia? Înainte să încercăm să dăm un răspuns, trebuie să spunem că Dumnezeu nu a comunicat nedeslușit. Mesajul Cuvântului lui Dumnezeu este cu totul limpede. Motivul pentru care Biblia e uneori greu de înțeles este că suntem ființe căzute – păcatul ne întunecă înțelegerea și ne duce la a suci Biblia după plăcerea noastră.

Sunt câțiva factori care pot face Biblia greu de înțeles. Mai întâi, există o diferență de timp și de cultură. Biblia a fost scrisă cu 3.400 până la 1.900 de ani înainte de zilele noastre. Cultura în care Biblia a fost scrisă a fost foarte diferită de majoritatea culturilor care există astăzi. Acțiunile păstorilor nomazi din anii 1800 î.Cr. din Orientul Mijlociu adesea nu prea au nimic de-a face cu programatorii pe calculator din secolul XXI din America. Este de importanță crucială, atunci când încercăm să înțelegem Biblia, să cunoaștem cultura în care a fost scrisă.

În al doilea rând, Biblia conține diferite tipuri de literatură, inclusiv istorie, legislatură, poezie, cântece, literatură de înțelepciune, profeție, scrisori personale și literatură apocaliptică. Literatura istorică trebuie să fie interpretată diferit de literatura pentru înțelepciune. Poezia nu poate fi înțeleasă în același fel ca scrierile apocaliptice. O scrisoare personală, cu toate că are semnificație pentru noi astăzi, poate avea o aplicație diferită decât a avut pentru destinatarii inițiali. Recunoașterea faptului că Biblia conține diferite genuri este esențial pentru a evita confuzia și înțelegerea greșită.

În al treilea rând, cu toții suntem păcătoși; cu toții facem greșeli (Eclesiastul 7.20, Romani 3.23, 1 Ioan 1.8). Oricât de mult ne străduim să nu citim Biblia prin ochelarii preconcepțiilor, este inevitabil ca fiecare dintre noi să facem acest lucru câteodată. Din păcate, la un moment dat, fiecare interpretează greșit un pasaj datorită unei presupuneri cu privire la ce poate sau nu însemna. Când studiem Biblia, trebuie să-I cerem lui Dumnezeu să îndepărteze preconcepțiile noastre și să ne ajute să interpretăm Cuvântul Lui separat de presupozițiile noastre. Acest lucru este adesea dificil de făcut, de vreme ce recunoașterea preconcepțiilor cere umilință și voința de a admite greșelile.

Sub nicio formă acești trei pași nu sunt tot ceea ce e necesar pentru înțelegerea corectă a Bibliei. Au fost scrise cărți întregi de hermeneutică biblică, știința interpretării biblice. Totuși, acești pași sunt un început excelent înspre înțelegerea Bibliei. Trebuie să recunoaștem diferențele culturale dintre noi și oamenii din vremurile Bibliei. Trebuie să ținem cont de diferitele genuri de literatură. Trebuie să ne străduim să-i permitem Bibliei să vorbească de la sine și să nu permitem ca presupunerile noastre să ne distorsioneze interpretarea.

Înțelegerea Bibliei poate fi uneori o sarcină dificilă, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, este posibilă. Amintește-ți, dacă ești un credincios în Isus Cristos, Duhul lui Dumnezeu locuiește în tine (Romani 8.9). Același Dumnezeu care a „insuflat" Scriptura (2 Timotei 3.16-17) este Dumnezeul care îți va deschide mintea pentru adevăr și înțelegerea Cuvântului Său, dacă te bazezi pe el. Aceasta nu înseamnă că Dumnezeu va face să fie întotdeauna ușor. Dumnezeu vrea ca noi să cercetăm Cuvântul Lui și să-i explorăm comorile. Înțelegerea Bibliei poate să nu fie ușoară, dar aduce o satisfacție deosebită.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce este atât de greu să înțelegi Biblia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries