settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot înțelege cartea Apocalipsa?

Răspuns


Cheia interpretării Bibliei, în special a cărții Apocalipsa, este să avem o hermeneutică solidă. Hermeneutica este studiul principiilor de interpretare. Cu alte cuvinte, este modul prin care se interpretează Scriptura. O hermeneutică normală sau o interpretare normală a Scripturii înseamnă că dacă versetul sau pasajul nu indică în mod clar că autorul a folosit un limbaj figurat, ar trebui înțeles în sens literal. Nu trebuie să căutăm alte înțelesuri, dacă semnificația naturală a frazei are sens. De asemenea, nu trebuie să spiritualizăm Scriptura, atribuind semnificații cuvintelor sau expresiilor când este clar că autorul, sub influența Duhului Sfânt, a dorit ca acestea să fie înțelese așa cum sunt scrise.

Un exemplu este Apocalipsa 20. Mulți atribuie diverse semnificații perioadei de o mie de ani. Totuși, limbajul nu presupune în vreun fel că referirea la cei o mie de ani ar trebui considerată altfel decât literal, ca o perioadă de o mie de ani.

O descriere simplă a cărții o găsim în Apocalipsa 1:19. În primul capitol, Hristos cel înviat și glorificat îi vorbește lui Ioan. Hristos îi spune: „Scrie, dar, lucrurile pe care le-ai văzut, lucrurile care sunt și cele care au să fie după ele.” Lucrurile pe care Ioan le văzuse deja sunt înregistrate în capitolul 1. „Lucrurile care sunt” (care au fost prezente în timpul vieții lui Ioan) sunt înregistrate în capitolele 2-3 (scrisorile pentru biserici). „Lucrurile care au să fie după ele” (lucruri viitoare) sunt consemnate în capitolele 4-22.

În general vorbind, capitolele 4-18 din Apocalipsa descriu judecata (mânia) lui Dumnezeu asupra oamenilor de pe pământ. Aceste judecăți nu sunt pentru Biserică (1 Tesaloniceni 5:2,9). Înainte de începerea mâniei, Biserica va fi înlăturată de pe pământ printr-un eveniment numit Răpirea (1 Tesaloniceni 4:13-18; 1 Corinteni 15:51-52). Capitolele 4-18 descriu „vremea de necaz pentru Iacov” – greutăți pentru Israel (Ieremia 30:7; Daniel 9:12, 12:1). De asemenea, este un timp în care Dumnezeu îi va judeca pe cei care nu au crezut, pentru rebeliunea lor împotriva Lui.

Capitolul 19 descrie revenirea lui Iisus împreună cu Biserica, Mireasa lui Hristos. El îi înfrânge pe fiară și pe prorocul mincinos și îi aruncă într-un Iaz de foc. În capitolul 20, Hristos îl leagă pe Satan și îl aruncă în Adânc. Apoi Hristos Își stabilește Împărăția pe pământ, care va dura 1.000 de ani. La sfârșitul celor 1.000 de ani, Satan este eliberat și va conduce o revoltă împotriva lui Dumnezeu. Este biruit rapid și este și el aruncat în Iazul de foc. Apoi are loc judecata finală, judecarea celor necredincioși, când și ei sunt aruncați în Iazul de foc.

Capitolele 21 și 22 descriu ceea ce se numește starea veșnică. În aceste capitole, Dumnezeu ne spune cum va fi veșnicia alături de El. Cartea Apocalipsa este inteligibilă. Dumnezeu nu ne-ar fi dat-o, dacă semnificația ei ar fi rămas în întregime un mister. Cheia înțelegerii cărții Apocalipsa este interpretarea ei în mod literal cât mai mult posibil – spune ceea ce semnifică și semnifică ceea ce spune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot înțelege cartea Apocalipsa?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries