settings icon
share icon
Întrebare

Întăriturile spirituale – ce spune Biblia despre ele?

Răspuns


Cuvântul întărituri apare o dată în Noul Testament, folosit metaforic de Pavel în descrierea bătăliei spirituale a creștinului: „Măcar că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziți de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile." (2 Corinteni 10.3-4) Acest pasaj ne descoperă următoarele lucruri cu privire la bătălia noastră:

1) Bătălia noastră nu e planificată după felul de luptă al acestei lumi; stratagemele pământești nu ne preocupă.

2) Armele noastre nu sunt fizice, pentru că războiul e de natură spirituală. În loc de arme de foc și tancuri, armele noastre fac parte din „toată armura lui Dumnezeu" și constau din: „... având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu." (Efeseni 6.14-17)

3) Puterea noastră vine numai de la Dumnezeu.

4) Planul lui Dumnezeu e să dărâmăm întăriturile spirituale.

Ce sunt aceste „întărituri" sau „fortificații" de care dăm? Chiar în versetul următor, Pavel interpretează metafora: „Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Cristos." (2 Corinteni 10.5) „Izvodirile minții" sunt filosofiile, raționamentele și sistemele lumii. „Înălțimile" au de-a face cu orice formă de mândrie, centrare în om și încredere în sine.

Imaginea arată în felul următor: creștinul, purtându-și armura spirituală și armele spirituale, iese să „cucerească" lumea pentru Cristos, însă repede dă de obstacole. Dușmanul a ridicat garnizoane puternic fortificate, ca să se împotrivească Adevărului și să împiedice planul de răscumpărare al lui Dumnezeu. E fortăreața rațiunii umane, întărită cu multe argumente subtile și înălțimea logicii. E castelul pasiunii, cu parapeți învăpăiați apărați de poftă, plăcere și lăcomie. Și e turnul mândriei, în care inima umană stă pe tron și e îmbătată de gândul propriei excelențe și al autosuficienței.

Dușmanul e bine fortificat. Aceste întărituri au fost păzite de mii de ani, formând un zid puternic de rezistență împotriva Adevărului. Însă nimic din toate acestea nu-l fac să dea înapoi pe luptătorul creștin. Folosind armele alese de Dumnezeu, el atacă întăriturile și, prin puterea miraculoasă a lui Cristos, zidurile sunt străpunse și bastioanele păcatului și ale erorii sunt dărâmate. Creștinul victorios intră în mijlocul ruinelor și ia captive, ca să zicem așa, toate teoriile false și toate filosofiile umane care și-au declarat odată independența față de Dumnezeu.

Dacă acest lucru sună foarte asemănător cu bătălia lui Iosua de cucerire a Ierihonului, chiar așa și este. Ce ilustrare măreață a adevărului spiritual e acea relatare (Iosua 6)!

Când împărtășim Evanghelia nu e singurul moment în care vedem împotrivire. Putem da de întărituri demonice în propria noastră viață, în familia noastră și chiar în biserică. Toți cei care s-au luptat cu o dependență, cu mândria sau au „[fugit] de poftele tinereții" știu că păcatul, lipsa credinței și perspectiva lumească asupra vieții sunt de fapt „întărituri".

Domnul Își zidește Biserica și „porțile Locuinței morților nu o vor birui" (Matei 16.18). E nevoie de soldați creștini supuși cu totul voii Domnului Oștirilor, care să folosească armele spirituale pe care El ni le dă. „Unii se bizuie pe carele lor, alții, pe caii lor, dar noi ne bizuim pe Numele Domnului, Dumnezeului nostru." (Psalmul 20.7)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Întăriturile spirituale – ce spune Biblia despre ele?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries