settings icon
share icon
Întrebare

Este îngroparea singura opțiune de luat în considerare pentru creștin?

Răspuns


Cei mai mulți creștini, de-a lungul secolelor, au vrut să fie îngropați după moarte într-o ceremonie care proclamă mesajul învierii: acea ceremonie, care conține diverse rituri și tradiții, a devenit cunoscută ca „înmormântarea creștinească”. Sunt și alte opțiuni pe lângă îngropare pe care un creștin le poate lua în calcul; incinerarea, deși nu e considerată la fel de „tradițională” ca îngroparea, a devenit mai populară.

Înmormântarea creaștinească nu e un termen biblic explicit. Biblia nu oferă instrucțiuni pentru felul în care trebuie tratat un trup după moarte. În culturile din vremurile biblice, îngroparea într-un mormânt zidit, într-o peșteră sau în pământ era felul obișnuit de a finaliza cu un corp uman (Genesa 23.19, 35.19-20, 29, 2 Cronici 16.14, Matei 27.60-66). Cel mai obișnuit mod de îngropare în Biblie era plasarea celor morți în morminte supraterane, pentru cei care își puteau permite. În cazul celor care nu-și permiteau acest lucru, trupul erau îngropat în pământ. În Noul Testament, mormintele supraterane continuau să fie rezervate ca locuri de îngropare pentru cei bogați. De aceea Isus, care nu a avut deloc bogății pământești, a fost îngropat într-un mormânt împrumutat (Matei 27.57-60).

În zilele noastre, respectarea legilor locului cu privire la cadavre trebuie avută serios în vedere. Legile variază de la o țară la alta și între regiunile țărilor. Fiindcă creștinii trebuie să asculte de autoritățile guvernamentale, legile privitoare la ceea ce facem cu cadavrele trebuie urmate. Apoi este discuția înmormântare creștinească versus incinerare. Nicicare dintre ele nu e poruncită în Biblie, dar nici nu e interzisă. Faptul că evreii și primii creștini practicau exclusiv îngroparea e de ajuns pentru a-i convinge pe unii oameni să aleagă îngroparea în ziua de azi. Și faptul că singurele dăți în care Biblia menționează că cei morți sunt arși sunt în contextul pedepsirii celor răi pentru păcatele lor (Leviticul 20.14, Iosua 7.25) îi face pe unii să respingă incinerarea. Însă, din nou, creștinii din ziua de azi nu au o poruncă biblică explicită în favoarea sau împotriva incinerării. În cele din urmă, cel mai bine e să lăsăm decizia în seama familiei celui decedat.

Metoda folosită pentru a elimina un cadavru nu e nici pe departe atât de importantă pe cât e adevărul din spatele conceptului de îngropare creștinească: faptul că trupul nu mai găzduiește persoana care a murit. Pavel descrie trupul nostru ca pe un „cort”, adică o locuință temporară. „Știm, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veșnică.” (2 Corinteni 5.1) Atunci când Isus Se va întoarce, creștinii vor învia pentru viață, și trupul nostru va fi transformat într-unul glorificat și veșnic. „Așa este și învierea morților. Trupul este semănat în putrezire și înviază în neputrezire; este semănat în ocară și înviază în slavă; este semănat în neputință și înviază în putere.” (1 Corinteni 15.42-43)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este îngroparea singura opțiune de luat în considerare pentru creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries