settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii înjugat la un jug nepotrivit?

Răspuns


Expresia „înjugat la un jug nepotrivit" vine din 2 Corinteni 6.14: „Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?" Alte traduceri spun: „Nu te lega laolaltă cu necredincioșii." (traducere liberă, n.tr.)

Un jug e o bară de lemn care leagă doi boi unul de celălalt și de greutatea pe care o trag. O pereche de boi „înjugată nepotrivit" e formată dintr-un bou mai puternic și unul mai slab sau dintr-unul mai înalt și unul mai scund. Cel mai slab sau mai scund va înainta mai încet decât cel mai înalt sau mai puternic, făcând ca greutatea să se deplaseze în cerc. Când boii sunt înjugați nepotrivit, ei nu pot îndeplini sarcina care le-a fost desemnată. În loc să lucreze laolaltă, ei se împiedică unul pe celălalt.

Îndemnul lui Pavel din 2 Corinteni 6.14 face parte dintr-un discurs mai amplu adresat Bisericii din Corint pe tema vieții de creștin. El i-a oprit să formeze parteneriate nepotrivite cu cei necredincioși pentru că credincioșii și cei necredincioși sunt două lucruri opuse, așa cum sunt lumina și întunericul. Ei pur și simplu nu au nimic în comun, așa cum Cristos nu are nimic în comun cu „Belial", un cuvânt evreiesc care înseamnă „inutilitate" (v. 15). Aici Pavel îl folosește cu referire la Satan. Ideea este că lumea păgână, nelegiuită, necredincioasă e guvernată de principiile lui Satan și că creștinii trebuie să fie separați de acea lume stricată, la fel cum Cristos e separat de toate metodele, scopurile și planurile lui Satan. El nu are nimic de a face cu ele, nu formează nicio alianță cu ele, și la fel trebuie să fie și cu urmașii Unuia în relație cu urmașii celuilalt. Dacă vom încerca să trăim viața de creștin împreună cu un necreștin ca prieten apropiat sau aliat, acest lucru ne va face să nu ajungem nicăieri.

„Jugul nepotrivit" e aplicat adesea la relațiile de afaceri. Ca un creștin să intre în parteneriat cu un necredincios însemnă să invite dezastrul. Ei au concepte despre lume și viață și standarde morale diferite și deciziile zilnice privitoare la afaceri vor reflecta o concepție sau alta. Ca relația să funcționeze, unul sau celălalt trebuie să-și părăsească centrul moral și să se deplaseze spre al celuilalt. Cel mai adesea credinciosul e cel care se simte constrâns să-și abandoneze principiile creștine în interesul profitului și al creșterii afacerii.

Bineînțeles, cea mai strânsă alianță pe care un om o poate avea cu altul e în căsătorie, și de obicei în acest fel e interpretat acest pasaj. Planul lui Dumnezeu e ca un bărbat și o femeie să devină „un singur trup" (Genesa 2.24), o relație atât de intimă, încât unul în mod literal și figurat devine parte din celălalt. Unirea unui credincios cu un necredincios înseamnă în esență să unești lucruri opuse, care e premisa unei relații dificile.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii înjugat la un jug nepotrivit?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries