settings icon
share icon
Întrebare

Ce este inima?

Răspuns


În primul rând, vom afirma ceea ce este evident: acest articol nu vorbește despre inimă ca organ vital, un mușchi care pompează sânge în tot corpul. Și nici nu are în vedere definiții romantice, filosofice sau literare.

În schimb, ne vom concentra atenția asupra a ceea ce Biblia are de spus cu privire la inimă. Biblia menționează inima de aproape 300 de ori. În esență, ea spune că: inima este acea parte spirituală din noi în care se află emoțiile și dorințele noastre.

Înainte să privim la inima omenească, vom menționa că, de vreme ce Dumnezeu are emoții și dorințe, și despre El se poate spune că are o „inimă". Avem inimă pentru că și Dumnezeu are. David a fost un om „după inima lui Dumnezeu" (Fapte 13.22). Și Dumnezeu Își binecuvântează poporul cu conducători care cunosc și urmează inima Lui (1 Samuel 2.35, Ieremia 3.15).

Inima omenească, în starea ei naturală, este rea, perfidă și înșelătoare. Ieremia 17.9 spune: „Inima este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?" Cu alte cuvinte, Căderea ne-a afectat în cel mai profund nivel; mintea, emoțiile și dorințele au fost infectate de păcat – și nu vedem cât de atotpătrunzătoare este problema.

E posibil să nu ne înțelegem propria noastră inimă, dar Dumnezeu o cunoaște. El „cunoaște tainele inimii" (Psalmul 44.21; vezi și 1 Corinteni 14.25). Isus „îi cunoștea pe toți. Şi n-avea trebuință să-I facă cineva mărturisiri despre niciun om, fiindcă El Însuși știa ce este în om" (Ioan 2.24-25). Pe baza faptului că cunoaște inima, Dumnezeu poate judeca în mod drept: „Eu, Domnul, cercetez inima și cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui." (Ieremia 17.10)

În Marcu 7.21-23, Isus a arătat starea căzută a inimii noastre: „Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtișagurile, lăcomiile, vicleșugurile, înșelăciunile, faptele de rușine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru și spurcă pe om." Cea mai mare problemă a noastră nu e de natură externă, ci internă; cu toții avem o problemă cu inima.

Prin urmare, pentru ca un om să fie mântuit, inima trebuie să fie schimbată. Acest lucru se întâmplă numai prin puterea lui Dumnezeu, ca răspuns la credință. „Căci prin credința din inimă se capătă neprihănirea." (Romani 10.10) Prin harul Său, Dumnezeu poate crea o inimă nouă în interiorul nostru (Psalmul 51.10, Ezechiel 36.26). El promite să „îmbărbăteze inimile zdrobite" (Isaia 57.15).

Lucrarea lui Dumnezeu de a crea o inimă nouă în noi implică să ne cercetăm inima (Psalmul 17.3, Deuteronomul 8.2) și să o umplem cu idei noi, înțelepciune nouă și dorințe noi (Neemia 7.5, 1 Împărați 10.24, 2 Corinteni 8.16.).

Inima este centrul ființei noastre și Biblia stabilește că e de mare importanță să ne păstrăm inima curată: „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții." (Proverbele 4.23)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este inima?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries