settings icon
share icon
Întrebare

Au îngerii voință liberă?

Răspuns


Cu toate că Biblia menționează îngerii de peste 250 de ori, referirile sunt oarecum auxiliare altor subiecte. Să cercetăm ce are de spus Biblia despre îngeri poate fi cu siguranță de ajutor în înțelegerea lui Dumnezeu și a căilor Sale, dar ceea ce poate fi aflat despre îngeri în sine de obicei trebuie extras din descrieri implicite, mai degrabă decât explicite.

Îngerii sunt ființe spirituale care au personalități care includ emoții (Luca 2.13-14), inteligență (2 Corinteni 11.4, 14) și voință (2 Timotei 2.26). Satan a fost un înger care a fost aruncat din cer împreună cu mulți alți îngeri care au decis să-l urmeze și au ales să păcătuiască (2 Petru 2.4). În termeni de voință liberă, Biblia revelează că aceasta a fost o exercitare a capacității lor de a alege (Iuda 1.6).

Unii erudiți cred că a existat un fel de „perioadă de probă” pentru îngeri, similară cu timpul în care Adam și Eva s-au aflat în grădină. Acei îngeri care nu au ales să păcătuiască și să-l urmeze pe Satan au devenit îngerii „aleși” (1 Timotei 5.21), confirmați în sfințenie. Acești îngeri sunt numiți și „sfinții îngeri” (Marcu 8.38) și „sfinții” (Psalmul 89.5).

Chiar dacă îngerii aleși sunt confirmați în sfințenie, acest lucru nu înseamnă că și-au pierdut voința liberă. Cu siguranță, fiecare creatură aflată în viață are alegeri de făcut în fiecare moment. Sfinții îngeri pot avea capacitatea de a păcătui, dar acest lucru nu înseamnă în niciun fel că vor păcătui.

Pentru a fi de folos în înțelegerea acestei chestiuni, ne putem gândi la viața lui Cristos. Cristos a fost „ispitit în toate lucrurile” (Evrei 4.15), și totuși nu a păcătuit. Isus a avut capacitatea de a alege orice ar fi vrut (Ioan 10.17-18). Totuși, prioritatea numărul unu a lui Isus a fost să-I fie plăcut Tatălui Lui, și acest lucru l-a ales întotdeauna (Ioan 4.34). Într-un mod asemănător, îngerii aleși Îl laudă și-L slujesc pe Dumnezeu pentru că aleg să facă acest lucru; Îl ascultă pe Dumnezeu pentru că acest lucru vor să îl facă cel mai mult.

Oamenii au voință liberă, însă luptă cu păcatul, pentru că natura umană a fost coruptă de păcat. De aceea toți oamenii păcătuiesc (Romani 5.12) și pentru ei e mult mai dificil să „fie buni” decât să „fie răi”. Sfinții îngeri nu au o natură păcătoasă. Ei nu sunt înclinați spre păcat, ci înspre neprihănire, făcând tot ceea ce Îi este plăcut lui Dumnezeu.

În concluzie, sfinții îngeri au o voință liberă, dar Biblia arată clar că ei nu vor păcătui. Apostolul Ioan, descriind cerul, a scris că acolo nu va mai fi nici tânguire, nici țipăt, nici durere (Apocalipsa 21.4), și nimănui care face răul nu-i va fi permis să intre (Apocalipsa 21.27). Îngerii care fac parte din cer sunt fără păcat.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Au îngerii voință liberă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries