settings icon
share icon
Întrebare

Cântă îngerii?

Răspuns


Poate părea ciudat să întrebi dacă îngerii cântă, pentru că înțelepciunea convențională spune: „Bineînțeles că cântă.” E obișnuit să vezi imagini cu îngeri care țin în mână cărți de cântări sau harpe sau sunt implicați în alte feluri în producerea muzicii. Și oamenii fac referire adesea la povestea Crăciunului: „Îngerii le-au cântat păstorilor când Isus S-a născut, nu-i așa?” Problema este că cântatul nu e menționat în istorisirea Crăciunului din Biblie. De fapt, există foarte puține dovezi Scripturale că îngerii cântă.

Probabil că cel mai clar pasaj referitor la această chestiune este Iov 38.7, care spune că, la crearea lumii, „stelele dimineții izbucneau în cântări de bucurie și când toți fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie”. În paralelismul poeziei evreiești, „stelele dimineții” sunt echivalate cu „fiii lui Dumnezeu”, și cântatul e echivalat cu strigătele de veselie. Pare foarte simplu: îngerii cântă. Totuși, Cuvântul evreiesc tradus cu „izbucneau în cântări” nu denotă întotdeauna muzică. Poate fi tradus și cu „strigau de bucurie”, „strigau răsunător” sau „se bucurau”.

Apocalipsa 5 e un alt pasaj care poate indica faptul că îngerii cântă. Versetul 9 vorbește despre ființe care „cântau o cântare nouă” în cer. Aceste ființe care cântă sunt cei douăzeci și patru de bătrâni și cele patru făpturi vii – posibil ființe angelice, însă nu sunt numite astfel în mod specific. Apoi în versetul 11 se aude „glasul multor îngeri”. Însă acum cuvintele sunt „zise”, nu anume „cântate”. Cuvintele oștirii cerești din versetul 12 sunt similare cu cuvintele cântecului din versetul 9, dar cuvintele îngerilor nu sunt numite în mod specific cântec. Așadar, nu există dovadă convingătoare în Apocalipsa 5 că îngerii cântă.

Dar ce putem spune despre povestea Crăciunului? Luca 2.13-14 spune: „Și deodată, împreună cu îngerul s-a unit o mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: «Slavă lui Dumnezeu...»” Observă, din nou, că cuvintele îngerilor sunt „zise”, nu în mod specific „cântate”. Deoarece cântatul e un fel de vorbire, pasajul nu exclude ideea că îngeri au cântat – dar nici nu finalizează definitiv întrebarea.

Pe scurt, Biblia nu dă un răspuns decisiv dacă îngerii cântă sau nu. Dumnezeu a creat omenirea cu o legătură înnăscută cu muzica și cântatul, mai ales în privința închinării (Efeseni 5.19). Folosim adesea cântatul atunci când Îl lăudăm pe Domnul. Faptul că cuvintele îngerilor în Apocalipsa 5 și Luca 2 sunt cuvinte de laudă, exprimate într-o formă poetică susține ideea că îngerii cântă. Și pare logic că Dumnezeu i-a creat pe îngeri cu aceeași înclinație spre cântare pe care o au oamenii. Însă nu putem deveni dogmatici. Fie că îngerii cântă sau vorbesc în Biblie, ei se închină lui Dumnezeu și Îl laudă. Să urmăm și noi exemplul lor!

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cântă îngerii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries