settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că îngerii tânjesc să se uite la aceste lucruri (1 Petru 1:12)?

Răspuns


Petru scrie pentru a-i încuraja și a-i povățui pe credincioșii care suferă persecuții teribile. El subliniază recunoștința pe care o are pentru îndurarea, învierea și mântuirea lui Hristos. În Hristos avem o moștenire veșnică, o speranță vie și o bucurie inexprimabilă. El le reamintește credincioșilor că suferința și încercările lor sunt temporare și servesc la întărirea și rafinarea credinței lor (1 Petru 1:6-7). După această introducere, Petru face o afirmație interesantă cu privire atât la profeți, cât și la îngeri:

Prorocii, care au prorocit despre harul care vă era păstrat vouă, au făcut din mântuirea aceasta ținta cercetărilor și căutării lor stăruitoare. Ei cercetau să vadă ce vreme și ce împrejurări avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei, când vestea mai dinainte patimile lui Hristos și slava de care aveau să fie urmate. Lor le-a fost descoperit că nu pentru ei înșiși, ci pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovăduit Evanghelia prin Duhul Sfânt trimis din cer și în care chiar îngerii doresc să privească. (1 Petru 1:10-12)

Petru le reamintește credincioșilor Noului Testament că ei sunt beneficiarii documentării și atenției scrupuloase a profeților față de răscumpărarea care este în Hristos. Chiar dacă au scris despre suferința și glorificarea lui Mesia, profeții nu înțelegeau pe deplin ce se va întâmpla sau când se va întâmpla. Ei doreau să cunoască lucrul spre care arătau Scripturile. Credincioșii Noului Testament înțeleg acum Evanghelia și mântuirea despre care au vorbit profeții.

Petru spune apoi ceva neașteptat despre îngeri: "... în care chiar îngerii doresc să privească." Cu alte cuvinte, ei sunt curioși cu privire la Evanghelie și la cum și de ce a fost ea procurată. Îngerii trăiesc în prezența lui Dumnezeu, deci de ce ar fi ei interesați de mântuirea oamenilor (Matei 18:10; 22:30)?

Credincioșii în Isus Hristos înțeleg cum este să fii mort în păcat și separat de Dumnezeu (Efeseni 2:1-3). Ei înțeleg, de asemenea, harul copleșitor și îndurarea arătată prin faptul că Hristos a murit de moartea pe care o meritau (Efeseni 2:13). Ei sunt adoptați în familia lui Dumnezeu, iar relația lor cu Dumnezeu este răscumpărată (Romani 8:14-17). Îngerii, pe de altă parte, nu cunosc dulceața răscumpărării. Ei nu au o cunoaștere experiențială a harului și a mântuirii. Îngerii din ceruri nu au fost separați de Dumnezeu și nici nu au cunoscut personal reconcilierea sau profunzimea intimității care urmează. Este un concept străin care le stârnește curiozitatea. Cuvântul grecesc pentru "a privi în" înseamnă "a se apleca fizic, a privi cu atenție și a inspecta cu curiozitate". De-a lungul istoriei omenirii, îngerii au avut un loc în primul rând în observarea lucrării de răscumpărare a lui Dumnezeu față de omenire (1 Timotei 3:16). Cartea Evrei îi descrie ca fiind "duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moșteni mântuirea" (Evrei 1:14). Ei sunt uimiți de mântuire și se apleacă cu atenție, dorind să înțeleagă misterele ei.

Este important de remarcat faptul că îngerii care nu L-au ascultat pe Dumnezeu nu sunt restaurați sau răscumpărați ca omenirea. Fiul lui Dumnezeu a devenit om pentru a răscumpăra omenirea; El nu a devenit înger pentru a răscumpăra oștirea cerească. Îngerii nu pot înțelege pe deplin mântuirea, deoarece aceasta nu este pentru ei.

În cartea Exodul, vedem alte dovezi ale interesului îngerilor pentru îndurarea lui Dumnezeu. Dumnezeu poruncește ca heruvimii de pe capacul chivotului legământului "să fie cu aripile întinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispășirii, și cu fețele întoarse una spre alta; heruvimii să aibă fața întoarsă spre capacul ispășirii" (Exodul 25:20; cf. Numeri 7:89; 1 Regi 8:7-8; Evrei 9:5). Capacul ispășirii, sau scaunul îndurării, reprezintă tronul lui Dumnezeu; este locul în care se afla prezența Sa și în care sângele ispășirii era oferit pentru păcat. Heruvimii de aur de pe chivot au fost plasați ca și cum ar fi privit la scopurile de răscumpărare ale lui Dumnezeu. În 1 Petru, îngerii tânjesc să înțeleagă bucuria incomensurabilă găsită în ispășirea făcută de Hristos pentru păcat.

Faptul că îngerii tânjesc să se uite la lucrurile care țin de mântuirea noastră este o amintire emoționantă a faptului că mântuirea este un dar prețios. Fie ca noi să tânjim după mântuire și să prețuim minunea răscumpărării!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că îngerii tânjesc să se uite la aceste lucruri (1 Petru 1:12)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries